tisdag 16 juni 2020

Nio rumäner som ratade karantän var inte smittade

Nio av de elva rumäner som gripits för att de struntat i kravet på karantän har nu testat negativt för covid-19. Det är bara den man och den kvinna som greps i fredags som smittats av coronaviruset. Samtliga elva hålls nu i isolering eller karantän på Fosshótel Lind i Reykjavík. Händelsen har nu blivit en politisk fråga. Folkets partis Inga Sæland vill utreda saken.

I fredags grep polisen tre rumäner vid Rauðavatn i Reykjavík. Gripandet skedde sedan polisen i Selfoss larmat om att trion var misstänkt för en stöldturné i en rad butiker i staden. I bilen hittade polisen en stor mängd stöldgods.

De tre rumänerna - två män och en kvinna - anlände till Keflavík i tisdags med ett flyg från London. De tros enligt polisen ha rest i sällskap med ytterligare tre rumäner. Det visade sig att alla sex hade struntat i kravet på två veckors karantän. Därför testades de för covid-19.

En man och en kvinna i den första gruppen var smittade av coronaviruset. Beskedet gjorde att sexton polisanställda direkt sattes i karantän.

Några dagar tidigare anlände en grupp med åtta rumäner till Keflavík. Inledningsvis kände polisen bara till fem av dem. Dessa fem misstänktes ha kopplingar till de sex som reste in i tisdags. Elva personer i dessa sällskap har nu gripits och testats för covid-19. Men inga fler var smittade av viruset.

Alla elva bröt alltså mot lagen när de inte efterlevde kravet på karantän. Det är dock inte troligt att de kommer att åtalas och ställas inför rätta. Myndigheterna ser helst att de lämnar landet så snart som möjligt. De två smittade måste dock stanna på Island och hållas isolerade tills de har friskförklarats.

De vistas nu på Fosshótel Lind i Reykjavík som myndigheterna använder just för att hålla personer i karantän och isolering. Övervakningen av lokalerna har utökats på grund av de elva personerna från Rumänien.

Eftersom de elva har gått med på att sitta i karantän och isolering har de inte begärts häktade.

Men ytterligare tre rumäner eftersöks nu av polisen. Det var först i går som polisen fick kännedom att den grupp som reste in för en dryg vecka sedan bestod av åtta och inte av fem personer. Inte heller dessa tre personer har efterlevt kravet på karantän.

Gripandet av de rumänska turisterna har fått stor uppmärksamhet. En som har ifrågasatt att de kunde resa in i landet utan att genomgå karantän är Inga Sæland, ledare för Folkets parti. Hon sade i alltinget i går att hon ville se en utredning av händelsen. Hon ansåg att det var orimligt att personer från Rumänien - som inte ingår i Schengenområdet - kunde passera gränsen utan hinder:
"Hur gick det egentligen till när en grupp coronasmittade rumänska brottslingar kom in i landet där de härjade fritt? Dagar i sträck. Sexton isländska poliser är försatta ur skick de två kommande veckorna i karantän. Två taxichaufförer behöver också sitta i karantän. Vi vet inget om vart dessa individer har rest. Vilka de har träffat. Vi vet inget om de har hållit på att smitta människor här i flera dagar. Vilken information uppgav dessa människor vid ankomsten till landet?"
Justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir svarade att Island aldrig hade stängt gränsen för resor inom Schengenområdet. Däremot fanns det ett krav på två veckors karantän för alla som reste in i landet. De elva rumänerna bröt mot lagen när de nonchalerade kravet på karantän:
"Jag kan inte se att det är något särskilt som har gått fel i det här fallet. Det är naturligtvis mycket allvarligt att vår personal i frontlinjen är i karantän men vi kommer att reagera på det."
Inga Sæland var inte nöjd med svaret. Hon ansåg att det var uppenbart att något hade gått snett. I samband med att coronaviruset spreds till Island argumenterade hon för att stänga gränserna helt och hållet. Och hon har också argumenterat för att Island bör lämna Schengensamarbetet. Hon sade sig vara oförstående till Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttirs reaktion:
"Det gör mig väldigt ledsen att hon inte anser att något har gått fel. Jag tyckte att allt som hade med denna grupp av brottslingar hade gått fel. De kom till landet när vi inte hade lättat på reglerna. Behövde de inte lämna in några dokument? Knallade de bara in i vårt samhälle som om det inte fanns någon morgondag?"
Inga nya fall av coronasmitta rapporterades i går. Det är alltjämt fyra personer som bär på smittan - varav två alltså ingår i den trio som misstänks för en rad butiksstölder. Ytterligare 550 personer sitter i karantän.

Här kan du läsa mer om gripandet av de rumänska turisterna.