fredag 5 juni 2020

Piratpartiet åter näst störst på Island

Piratpartiet växer och återtar positionen som Islands näst största parti. Efter ettan Självständighetspartiet är inte gapet mellan de fem närmaste partierna större än att det ryms inom den statistiska felmarginalen. Samtidigt rasar stödet för Framstegspartiet till den tredje lägsta siffran någonsin hos MMR.

Coronakrisen fick islänningarna att sluta upp bakom regeringen. Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet steg till de högsta nivåerna sedan den tillträdde för två och ett halvt år sedan.

För första gången sedan krisens början har regeringen nu en minoritet av väljarna bakom sig. Det är 47,5 procent som svarar att de stödjer koalitionen, en tillbakagång med 3,6 procentenheter jämfört med den mätning som gjordes för en månad sedan.

De tre regeringspartierna får olika domar av väljarna. Framstegspartiet backar till den tredje sämsta siffran genom tiderna hos MMR. Om det hade varit val i dag hade bara 6,4 procent av väljarna lagt sina röster på Framstegspartiet. Avståndet ned till alltingets femprocentsspärr är nu inte mer avlägsen än att den ligger inom den statistiska felmarginalen.

Självständighetspartiets position som Islands största parti är ohotad. Stödet ökar med 0,8 procentenheter till 23,5 procent.

Koalitionspartnern Gröna vänstern får 10,6 procent, en uppgång med 0,2 procentenheter.

Piratpartiet är mätningens stora vinnare. Stödet ökar med 2,3 procentenheter till 14,6 procent. Siffran är partiets bästa på tio månader. Dessutom återtar Piratpartiet ställningen som näst största parti.

Men gapet ned till Gröna vänstern, Socialdemokraterna, Renässans, Centerpartiet och Gröna vänstern är inte större än att det ryms inom felmarginalen.

Socialdemokraterna ökar med 0,2 procentenheter till 13,3 procent. Renässans växer med 1,3 procentenheter till 11,3 procent. Även Centerpartiet ökar med 1,3 procentenheter och får nu 10,8 procent.

Det är alltså sju partier som klarar femprocentsspärren. Islands socialistparti krymper med 1,5 procentenheter till 4,1 procent och faller alltså under spärren. För Folkets parti ökar avståndet upp till spärren. Partiet får 3,6 procent - en nedgång med 1,1 procentenheter.

Folkfronten minskar med 0,3 procentenheter till 1,2 procent. Ljus framtid ligger kvar på 0,4 procent medan Gryning ökar med 0,1 procentenhet till just 0,1 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.