fredag 19 juni 2020

Polisen som fick covid-19 av tjuvar: Det var en stor chock

Íris Edda Heimisdóttir var en av de poliser som ingrep mot tre misstänkta tjuvar från Rumänien. När de tre stoppades i utkanterna av Reykjavík stod det klart att de hade brutit mot kravet på karantän. Två av dem var smittade av covid-19. Och någon av dem förde smittan vidare till Íris Edda Heimisdóttir, skriver Vísir.

I fredags stoppade isländsk polis en bil med tre rumänska turister i utkanten av Reykjavík. De kopplades då till en serie butiksstölder i Selfoss. De tre rumänerna hade kommit till Island tidigare i veckan. Och de hade alltså struntat i kravet på två veckors karantän.

Rumänerna testades för covid-19. Två av dem - en man och en kvinna - var smittade. Senare visade det sig att smittan hade förts vidare till Íris Edda Heimisdóttir, en av de poliser som ingrep mot tjuvarna.

Íris Edda Heimisdóttir berättar i Vísir att hon bland annat har ont i halsen och värk i lederna. Hon har varit i isolering sedan hon testade positivt för viruset. Men hon började ana oråd så fort hon fick veta att två av de misstänkta tjuvarna var smittade av covid-19:
"Jag fick obehagskänslor utifrån det här strax efter att vi hade satts i karantän. Om någon av oss skulle ha fått det så var jag sannolikt troligast eftersom jag var i den positionen att ha mest kontakter med dessa berörda under lång tid i ett utrymme som inte var så stort. Och resultatet kom så efter fyra dagar i karantän. Det var en stor chock."
Efter beskedet har Íris Edda Heimisdóttir känt ett starkt stöd både från närstående och från allmänheten. Hon säger i Vísir att hon försöker att göra något positivt av tiden i isolering:
"Jag försöker att planera varje dag så att varje dag har ett syfte. Tänker mycket på mina barn, make och familj. De hjälper mig att vara positiv. För att inte tala om samhällsstödet. Samarbetspartner som har kommit springande och hjälpt till på alla fronter. Jag är tacksam för det."
Här kan du läsa mer om de misstänkta tjuvarna från Rumänien.