lördag 6 juni 2020

Sju flygbolag flyger till Island i sommar

Sex flygbolag börjar flyga till Island när gränserna öppnas den 15 juni. Då utökar också Icelandair avgångarna från Keflavík till Stockholm - trots att Utrikesdepartementet avråder svenskar från utlandsresor som inte är nödvändiga. Ett par veckor senare återupptar Lufthansa trafiken från Tyskland till Island.

Förra sommaren var det ett trettiotal flygbolag som flög till Keflavík. Den här sommaren kommer de att bli betydligt färre. American Airlines, Delta, United och Air Canada tillhör de bolag som har meddelat att de inte kommer att flyga till Island i sommar.

Men i samband med beskedet om att Island öppnar gränserna den 15 juni har flygbolagens intresse vaknat. Flygplatsbolaget Isavia uppger i ett pressmeddelande att det är sex bolag som kommer att flyga till och från Island i sommar: Icelandair, Atlantic Airways, SAS, Transavia, Wizz Air och Czech Airlines.

Icelandair utökar bland annat trafiken mellan Keflavík och Stockholm i samband med att gränserna öppnas. Inledningsvis blir det tre flyg i veckan i varje riktning. Under coronakrisen har bolaget flugit två gånger i veckan - en linje där staten har gått in och täckt förlusterna.

Den utökade trafiken kommer trots att svenskar avråds från utlandsresor som inte är nödvändiga till och med den 15 juli.

I början på juli återupptar även Lufthansa trafiken till Island från Frankfurt och München. Det uppger Túristi.

I maj var passagerartrafiken från Keflavík mycket begränsad. Totalt lyfte 28 flyg - varav 27 tillhörde Icelandair och gick till London, Boston och Stockholm. Dessutom flög Wizz Air en gång till Budapest, ett flyg där en stor del av passagerarna var islänningar som utbildar sig till läkare i Ungern.