måndag 22 juni 2020

Tio coronasmittade har upptäckts vid isländska gränsen

Tio fall av coronasmitta har upptäckts sedan Island öppnade gränserna för turister i måndags. Men bara tre personer har riskerat att smitta andra. De övriga sju som testade positivt hade antikroppar i blodet. Under de första sex dagarna testades 4 730 resenärer för covid-19. Just nu är det åtta smittade som hålls i isolering.

I måndags öppnade Island gränserna för turister från Schengenområdet. Då påbörjades också testning av alla som reser in i landet. Enda undantagen görs för barn födda 2005 och tidigare samt grönländare och färingar eftersom Grönland och Färöarna inte klassas som högriskområden för covid-19.

Under de första sex dagarna testades 4 730 resenärer. Av dem var det tio som var smittade av coronaviruset.

Men det var bara tre resenärer som hade en aktiv smitta och riskerade att sprida den vidare. De övriga sju hade redan antikroppar i blodet. Eftersom de inte kan föra smittan vidare behöver de inte genomgå karantän eller isolering.

Hittills är det alltså mindre än en promille av resenärerna till Island som bär på coronaviruset och kan föra det vidare.

Nio av de tio fallen har upptäckts på flygplatsen i Keflavík. Det tionde fallet upptäcktes efter testning i Reykjavík. Det rörde sig om en som kom till Island ombord ett privatplan till Reykjavík.

I nuläget är det åtta smittade som hålls i isolering. Tre av dem är poliser från Selfoss som smittades efter ett ingripande mot tre misstänkta butikstjuvar. De tre misstänkta är rumänska medborgare som reste från London till Keflavík och struntade i kravet på karantän. Två av dem visade sig vara smittade av covid-19.

Med undantag för de tre poliserna och de två rumänerna har ingen smitta upptäckts i landet på en dryg vecka. Ytterligare 344 personer sitter i karantän.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under torsdagens presskonferens att det är för tidigt att dra några slutsatser utifrån testningen av resenärer. Den ska utvärderas efter två veckor. Även om de öppnade gränserna innebär en ökad risk för ny smittspridning tror han att viruset ändå finns kvar i samhället:
"Det är inte som om viruset är helt försvunnet ur det isländska samhället. Jag tror att det finns här fortfarande. Så det är inte bara en fråga om att släppa in människor även om det uppenbart i någon mån ökar riskerna."
Turismminister Þór­dís Kol­brún Reykfjörð Gylfa­dótt­ir sade i alltinget i torsdags att det var förenat med en viss risk att öppna för turister. Hon ansåg att Island var förberett för att hantera en eventuell ny våg av smitta:
"Det vore ett hårt slag om vi skulle behöva stänga landet på nytt. Jag tänker inte göra mig till siare om vad som kan hända eftersom vi vet så oerhört lite trots att vi vet mycket mer nu än tidigare."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.