lördag 13 juni 2020

Torskkorv kan bli islänningarnas nya varmkorv

Både varmkorv och torsk är maträtter som är starkt förknippade med Island. Nu har Logi Brynjarsson i fiskbutiken Hafið kombinerat de två till en enda rätt. Kunderna kan nu köpa torskkorv - och han säger i Morgunblaðið att han gärna ser att den äts med samma tillbehör som traditionell varmkorv.

Varmkorv är nästan något av en nationalrätt på Island. Den serveras i korvbröd - och den som är traditionell beställer ein með öllu och får den med rostad lök, rå lök, senap, ketchup och remouladsås. Torsken är ett av få livsmedel som kan konkurrera med varmkorven om folklighet.

Nu har Logi Brynjarsson, kock på fiskbutiken Hafið som finns i Reykjavík och Kópavogur, kombinerat de två. I diskarna erbjuder han nu kunderna att köpa torskkorv. Han säger i Morgunblaðið att nyheten inledningsvis möttes av en viss skepsis:
"Människor tror kanske inte mycket på det här. Det är förståeligt eftersom det inte är många som kopplar korv till fisk. De som har smakat har dock varit nöjda."
Syftet är enligt Logi Brynjarsson inte att konkurrera ut den traditionella varmkorven. Han ser fiskkorven som ett alternativ. Han berättar i Morgunblaðið att de - till skillnad från många typer av varmkorv - inte innehåller ägg, vete eller mjöl. I stället använder han kokosfett för att göra torskkorven saftig och för att få den att hålla ihop:
"De är dock lika traditionella korvar på det sättet att de är förkokta och lättrökta och det är möjligt att koka, grilla, fritera eller steka dem. Och naturligtvis att äta dem i bröd med allt som tillhör."
Här kan du läsa mer om islänningarnas förhållande till varmkorv.