måndag 15 juni 2020

Tre efterlysta rumänska turister greps av polisen

De tre rumänska turister som befarades kunna bära på coronasmitta har gripits. Två av dem har testat negativt för coronaviruset covid-19. Trion kom till Island i tisdags i sällskap med ytterligare tre rumäner. Efter att tre av dem gripits för butiksstölder visade det sig att de hade trotsat kravet på karantän. Två av dem var smittade av covid-19.

I fredags grep polisen i huvudstadsregionen tre rumänska turister som färdades i en bil vid Rauðavatn i Reykjavík. De misstänktes för en serie butiksstölder i Reykjavíkområdet, på Suðurnes och Selfoss. I bilen påträffades stöldgods.

De tre kom till Island i tisdags kväll med ett flyg från London till Keflavík. Enligt polisen reste de i sällskap med ytterligare tre män från Rumänien. De lämnade information om en adress där de skulle sitta av de obligatoriska två veckorna i karantän. Men de checkade aldrig in på det ställe där de uppgav att de skulle övernatta.

I samband med gripandet blev det uppenbart att de hade trotsat bestämmelserna om karantän. Samtliga tre testades därför för coronaviruset covid-19. Kvinnan och en av männen var smittade medan den andra mannen testade negativt.

De två smittade har förts till Fosshótel Lind i Reykjavík som myndigheterna för att hålla personer i karantän och isolering. Även den tredje i sällskapet hålls i karantän eftersom det är för tidigt att utesluta att även han skulle ha smittats av coronaviruset.

Efter gripandet efterlyste polisen de tre rumäner som reste i samma sällskap. Två av dem kunde gripas i går morse på ett hotell i Reykjavík. Det var hotellpersonal som tipsade polisen efter att ha sett efterlysningarna.

De två männen testade negativt för covid-19. De hålls dock i karantän eftersom de har rest ihop med andra smittade. Om de åter testar negativt inom de närmaste dagarna och inte misstänks för några andra brott upphör karantänen.

Den sista i sällskapet kunde gripas i går kväll. Han övernattade inte på samma hotell som de övriga två. Efterlysningen av den tredje mannen gjordes bland annat med en bild som polisen spred på Facebook. Han kunde gripas i Reykjavík efter tips från allmänheten.

I förhör har den trio som greps i fredags förnekat att de känner de tre övriga i samma resesällskap - trots att de satt bredvid varandra på planet och agerade som en grupp på flygplatsen i Keflavík. De har inte heller sagt mycket om sina resor på Island.

Polisen försöker nu koppla ihop stöldgodset med de anmälningar om butiksstölder som gjorts de senaste dagarna. Mängden stöldgods i trions bil gör att polisen utgår från att syftet med resan till Island var att stjäla.

Trion misstänks utöver stöldturnén även för brott mot smittskyddslagen eftersom de nonchalerat kravet på karantän. Den senare misstanken gäller även de övriga tre i sällskapet då ingen av dem fanns på den adress som de angav vid inresan.

De övriga tre är i dagsläget inte misstänkta för några andra brott. Anledningen till att de efterlystes är att de anses utgöra ett hot mot folkhälsan eftersom även de kan vara smittade av covid-19. Om så skulle vara fallet är det både viktigt att de hålls åtskilda från allmänheten och att de får tillgång till vård.

I förhör har även dessa tre män förnekat kännedom om de tre rumäner som greps i fredags. Isländsk polis är dock övertygad om att de reste tillsammans.

Dessutom finns misstankar om att ytterligare en grupp från Rumänien har kommit till Island med syftet att stjäla och begå inbrott. Det ska röra sig om fem eller sex personer som kom till Keflavík för en dryg vecka sedan. Inte heller de åtföljde kravet på karantän. De fanns inte på den plats där de skulle uppehålla sig och inget av de telefonnummer som de uppgav visade sig fungera.

Fem av de efterspanade kom vid tvåtiden i natt till en polisstation i Reykjavík. De hävdade att de skulle meddela att de hade bytt ställe för karantän. Polisen undrade varför de inte meddelade flytten över telefon. Eftersom de bröt mot karantänen genom att komma till polisstationen fördes alla fem till karantän i Fosshótel Lind.

De fem rumänerna tog taxi till polisstationen. De två chaufförer som körde bilarna tvingas nu även de genomgå karantän.

Polisen undersöker om det kan finnas kopplingar mellan grupperna. I så fall finns det en risk att ännu fler av dem bär på coronasmittan. Polisen tror att åtminstone en av de smittade har träffat de fem som tvingades i karantän i natt.

Samtliga ska nu testas för covid-19. Polisens förhoppning är att de som inte är smittade ska förmås lämna landet.

De tre personer som misstänks för stölderna tros inte ha varit på Island tidigare. Däremot har polisen uppgifter om att de har kopplingar till andra rumäner som gripits för stölder på Island. Då har det rört sig om organiserade fickstölder vid populära turistattraktioner som Hallgrímskirkja i Reykjavík, Geysir, Gullfoss och Þingvellir. Ingen har dock åtalats eller dömts för dessa stölder.

När de två männen testade positivt för covid-19 var det första gången på en dryg månad som två fall upptäcktes samma dag. Det var dessutom första gången på en månad som någon testade positivt på Landspítali i Reykjavík. Den senaste månaden har alla övriga fall rapporterats av Íslensk erfðagreining.

Här kan du läsa mer om gripandet av de misstänkta butikstjuvarna.