lördag 6 juni 2020

Uppmanas handla isländskt - i utländsk islandströja

Välj isländskt så att näringslivet får en välbehövlig skjuts. Det budskapet möter nu islänningar genom annonser i bland annat dagstidningarna. Bakom kampanjen för att handla isländskt står en rad intresseorganisationer och näringsdepartementet. En av modellerna är klädd i islandströja - som är tillverkad utomlands, skriver Vísir.

I veckan inleddes en kampanj för att få islänningar att handla isländskt. Bakom initiativet står näringsdepartementet och en rad intresseorganisationer. Budskapet går ut på att islänningarna själva kan hjälpa ekonomin genom att främst köpa isländska varor.

I en helsidesannons i Fréttablaðið beskrivs näringslivet som ett finmaskigt nät. Varje inköp har betydelse eftersom det fungerar som ett led i en kedja. I slutändan har den enskilda konsumentens val inverkan på hela samhället.

En familj med fyra personer syns i annonsen. Kvinnan ser ut att ha en islandströja på sig. Men skenet bedrar. Þuríður Einarsdóttir, ordförande för handstickningsförbundet Handprjónasamband Íslands, säger till Vísir att tröjan inte är stickad på Island enligt traditionellt mönster:
"Kvinnan har en tröja som vid första ögonkastet kan se ut som en islandströja. ... Men när det här framställs som isländskt utan att vara det samtidigt som människor uppmanas att handla isländskt så har det gått för långt."
Þuríður Einarsdóttir säger till Vísir att tröjan är stickad utomlands. Hon ska ha fått beskedet av Hvíta húsið, som gjorde annonsen, att stajlisten trodde att tröjan var isländsk. Enligt Þuríður Einarsdóttir är det nästan värre eftersom det tyder på att islänningar inte längre känner igen äkta islandströjor.

Både Fatahönnunarfélag Íslands och Hönnunarmiðstöðin - som företräder isländska formgivare - kritiserar Þuríður Einarsdóttir. I uttalanden som skickats till Vísir säger de att tröjan är isländsk eftersom mönstret har skapats av en isländsk designer. Däremot är den tillverkad i Portugal.

Här kan du läsa mer om islandströjor.