
Den 15 juni öppnade Island gränserna för resenärer från EES-området. Sedan dess har arton personer som burit på smittan upptäckts vid provtagning vid gränsen. Åtta smittade har varit islänningar. Vidare har två smittade kommit från Danmark, USA och Filippinerna samt en från Luxemburg, Albanien, Polen och Sverige.
Hittills har även personer som genomgått sjukdomen registrerats som smittade. Nu uppger myndigheterna i ett pressmeddelande att bara personer med aktiv smitta kommer att räknas in i statistiken. Av de 110 fall som har upptäckts vid provtagning vid gränsen har 92 haft antikroppar för covid-19. Dessa kommer alltså att strykas från statistiken eftersom de inte har burit på smittan på Island.
Nyordningen kommer sedan Lettland beslutade att islänningar som reser in ska sitta i karantän i två veckor. Bedömningen gjordes utifrån EU:s statistik över nya fall av coronasmitta.
Island hade då 18,8 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare under de två senaste veckorna. För att få resa in utan krav på karantän satte Lettland och Estland gränsen vid 16 fall. Men när Island nu räknat bort personer som redan har antikroppar sjunker siffran till 1,91 nya fall per 100 000 invånare.
Det är nu totalt 1 839 som har testat positivt för covid-19 på Island. Hela 1 821 personer har friskförklarats. I dagsläget är det åtta smittade som hålls i isolering. Dessutom har tio personer avlidit sedan coronapandemins början. Dessutom sitter 79 personer i karantän.
Två av de smittade ingår i besättningen på fartyget Seaboss som anlände till Grundartangi i förra veckan. Ytterligare tre har satts i karantän på grund av smittan ombord. Alla bor för tillfället på Fosshótel Lind i Reykjavík som myndigheterna använder för att hålla personer i isolering eller karantän.
Två av de smittade ingår i besättningen på fartyget Seaboss som anlände till Grundartangi i förra veckan. Ytterligare tre har satts i karantän på grund av smittan ombord. Alla bor för tillfället på Fosshótel Lind i Reykjavík som myndigheterna använder för att hålla personer i isolering eller karantän.
Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att fler länder sannolikt kommer att strykas från listan över högriskområden vid månadsskiftet. I dagsläget är resenärer från Grönland, Färöarna, Danmark, Norge, Finland och Tyskland undantagna kravet på coronatest eller två veckors karantän.
Han ville inte spekulera i vilka länder som kunde bli aktuella. Men bedömningen kommer att baseras på smittspridningen i respektive land och resultaten från provtagningen vid inresan till Island.
Þórólfur Guðnason planerar nästa steg i avvecklingen av restriktioner till den 4 augusti. Tanken är att då börja tillåta sammankomster med upp till 1 000 deltagare.
Samtidigt kommer han att rekommendera hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att förlänga öppettiderna för restauranger, barer och andra nöjesställen. I dag måste de stänga klockan 23. Förslaget är att de då ska få ha öppet till midnatt.
Þórólfur Guðnason beskrev situationen på Island som god. Om gruppsmittor skulle dyka upp i samhället fanns beredskap för att hantera dem. Men han upprepade att kampen mot viruset inte är över. På många håll i världen sprids smittan i stor omfattning. De isländska åtgärderna anpassas ständigt för att hålla den borta.
Han talade under presskonferensen om att det hade blivit dags att börja ändra attityden till coronasmittan. Det handlade inte längre om en akut kris. I stället ansåg Þórólfur Guðnason att det var dags att övergå till ett förhållningssätt där medvetenhet om covid-19 präglade och blev till rutin i vardagen.
Þórólfur Guðnason ville inte hoppas för mycket på vaccinering. Han sade att hans budskap till isländska politiker är att smittan kommer att finnas kvar under lång tid. Därför är det viktigt att minimera riskerna för spridning genom allt från individuella åtgärder som handtvätt och spritning till coronatestning vid gränsen i åtminstone ett halvår till.
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.