lördag 25 juli 2020

Jordskalv vid Katla - men sommaren lugnare än vanligt

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett jordskalv med en magnitud på 3,3 inträffade vid Katla tidigt i torsdags morse. Det följdes av flera efterskalv där det kraftigaste uppmättes till 2,5. Men hittills i sommar har det varit ovanligt lugnt vid Katla. Jordskalven har de senaste åren varit betydligt fler - och de har kommit när avsmältningen från glaciären Mýrdalsjökull varit som störst.

Katla tros vara en av de isländska vulkaner som står på tur för ett utbrott. Det senaste stora utbrottet skedde 1918. Mindre utbrott ägde sannolikt rum 1955, 1999 och 2011 - men de var inte tillräckligt kraftiga för att bryta igenom Mýrdalsjökulls istäcke.

Jordskalven vid Katla brukar öka i antal under somrarna i takt med att avsmältningen från glaciären tilltar. Skalven har troligen samband med magma som strömmar in i Katlas magmakammare och rör sig uppåt i berget.

Klockan 5.36 i torsdags inträffade ett jordskalv med en magnitud på 3,3. Skalvet hade sitt epicentrum några kilometer nordost om Goðabunga, glaciärens högsta punkt på 1 515 meters höjd. Det följdes av flera efterskalv. Det kraftigaste ägde rum 6.33 i går morse och uppmättes till 2,5.

Men i år är dessa skalv närmast undantag. Den seismiska aktiviteten vid Katla har varit ovanligt låg denna sommar.

Páll Einarsson, professor emeritus i geofysik vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att det ser ut som att de senaste årens mönster har brutits i sommar:
"Det som är ovanligt med Katla är att det har varit så lugnt. ... Det här har varit Katlas lugnaste år som jag kan minnas."
Här kan du läsa mer om Katla.