lördag 18 juli 2020

Fotbollsstjärna anmäler namnpublicering av coronasmitta

Att det var landslagsspelaren Andrea Rán Snæfeld Hauksdóttir som testat positivt för covid-19 gick Fótbolti ut med utan att ha varit i kontakt med henne. Hon beskriver i RÚV namnpubliceringen som ett hårt slag. Nu väljer hon att anmäla Fótbolti till både myndigheten Persónuvernd och journalistförbundet Blaðamannafélag Íslands.

När Andrea Rán Snæfeld Hauksdóttir återvände hem till Island från USA den 17 juni testade hon negativt för covid-19 på flygplatsen i Keflavík. Efter att den hon delade lägenhet med i Tampa smittats av coronaviruset testade hon sig på nytt en vecka senare. Det testet var positivt.

Då hade Andrea Rán Snæfeld Hauksdóttir spelat två matcher med Breiðablik i damfotbollens högsta serie, varit på två studentfester samt träffat familj och vänner. Beskedet gjorde att över 300 personer tvingades i karantän. Däribland fanns spelare, tränare och funktionärer i såväl Breiðablik som KR. Flera matcher fick skjutas upp. Totalt smittade hon tre personer med covid-19.

Att det var just Andrea Rán Snæfeld Hauksdóttir som smittats av covid-19 avslöjades av Fótbolti. Hon namngavs utan att redaktionen hade varit i kontakt med henne. Strax därpå publicerade myndigheterna information om smittan utan att namnge den drabbade spelaren.

Andrea Rán Snæfeld Hauksdóttir berättar nu i RÚV att hon har anmält Fótboltis namnpublicering både till dataskyddsmyndigheten Persónuvernd och journalistförbundet Blaðamennafélag Íslands etiska nämnd. Hon fick se artikeln först när en vän kontaktade henne och frågade om det stämde att hon smittats av coronaviruset:
"På något sätt tappade jag andan totalt för där står hela namnet. Jag har aldrig gjort det innan men jag började skrika och tjuta och känslorna rusade igång som jag aldrig tidigare har känt i mitt liv."
Intresset var enormt. Det var det första fallet av smitta på Island på flera veckor. Andrea Rán Snæfeld Hauksdóttir insåg också direkt att beskedet skulle påverka matchschemat, lagkamrater och andra klubbar. Hon säger till RÚV att namnpubliceringen var särskilt besvärande eftersom hon tvingades i isolering och därför inte kunde ha normal kontakt med andra:
"Om det inte hade varit för andra människor och stödet som jag fick hade jag säkerligen fortfarande lagt skulden på mig själv för detta, och det är otroligt var människor var positiva gentemot mig och hjälpte mig mycket. Jag fick otroligt mycket av fina budskap från människor som sade att detta inte var mitt fel. Jag är bara så oändligt tacksam."
Här kan du läsa mer om hur Andrea Rán Snæfeld Hauksdóttir smittades av covid-19.