onsdag 1 juli 2020

I dag börjar Island ta betalt för coronatester av turister

I dag börjar Island ta betalt av alla ankommande resenärer som testas för coronaviruset covid-19. Prislappen blir 9 000 isländska kronor för den som betalar i förtid och 11 000 för den som betalar i samband med provtagningen. Myndigheterna överväger nu nya restriktioner mot islänningar som anländer från utlandet.

Det är nu tolv personer som hålls i isolering eftersom de är smittade av coronaviruset. Två nya fall rapporterades under gårdagen. Ett upptäcktes vid gränsen och ett har koppling till den våg av smitta som uppstod sedan en fotbollsspelare smittats i USA just före hemresan till Island. Dessutom sitter 415 personer i karantän.

Fotbollsspelaren anlände till Keflavík den 17 juni och testade då negativt för covid-19 på flygplatsen. Efter att den amerikanska sambon testats i USA lämnade hon ett nytt prov. Då var det positivt. När smittan upptäcktes hade hon bland annat spelat två matcher för Breiðablik i damfotbollens högsta division och varit på en studentfest.

Kvinnan tros ha spridit smittan bland annat till två anställda på närings- och innovationsdepartementet. En av de smittade är kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttirs make. Hon meddelade i måndags att hon själv är i karantän i två veckor. Fem anställda vid departementet är också i karantän.

Hela departementet desinficerades under helgen. I måndags desinficerades sessionssalen i alltinget eftersom Lilja Alfreðsdóttir var på plats i måndags. Hittills är det dock bara en alltingsledamot - Piratpartiets Smári McCarthy - som har testat positivt för covid-19. Dessutom har sju anställda drabbats av smittan.

Ingen annan minister har satts i karantän. Men vid regeringssammanträden kommer på nytt avstånden mellan deltagarna att utökas för att minska risken för smittspridning.

I dag börjar Island ta betalt för coronatesterna vid gränsen. Resenärer ställs inför valet mellan två veckors karantän och testning. Provtagningen kostar 9 000 isländska kronor för den som betalar i förskott samtidigt som den obligatoriska hälsodeklarationen lämnas in. Prislappen för den som betalar på plats är 11 000 kronor.

Myndigheterna överväger nu att skärpa restriktionerna för vissa inresor till Island. Och tanken är att de ska gälla resenärer - eventuellt enbart islänningar - som kommer från högriskområden. Skälet är att islänningar har mycket fler sociala kontakter i hemlandet och därför riskerar att sprida smittan i mycket större omfattning än turister.

Hittills har spelare i Breiðabliks och Fylkirs damlag samt i Stjarnans herrlag smittats av covid-19. Därför sitter också dessa lag i karantän och de närmaste omgångarna har flyttats fram. Även KR:s damlag är i karantän eftersom de mötte Breiðablik den 23 juni, dagen innan en av spelarna testade positivt för coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet.