onsdag 8 juli 2020

Nytt ras för Framstegspartiet - sämsta siffran på tre år

Framstegspartiet rasar till den sämsta opinionssiffran på nästan tre år. I den senaste mätningen från MMR får partiet bara 6,1 procent - vilket är det näst lägsta stödet på ett helt årtionde. Även Centerpartiet backar till den lägsta noteringen sedan skandalen på Klaustur. Mätningens stora vinnare är Socialdemokraterna som ökar med nästan 4 procentenheter.

Hösten 2008 började MMR genomföra regelbundna väljarbarometrar på Island. Strax därpå föll stödet för Framstegspartiet till rekordlåga 4,9 procent. Raset var ett resultat av en intern ledarkris. När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tog över som partiledare 2009 stabiliserades väljarstödet omkring 10 procent.

Nio år senare lämnade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson Framstegspartiet efter att ha förlorat duellen om ordförandeposten mot Sigurður Ingi Jóhannsson. I stället bildade han Centerpartiet. När striden rasade mellan de två partierna under hösten 2017 sjönk stödet för Framstegspartiet till 5,9 procent.

Nu backar Framstegspartiet till den tredje lägsta siffran sedan MMR:s mätningar började för snart tolv år sedan. Partiet får nu 6,1 procent - en minskning med hela 3 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Utbrytaren Centerpartiet tappar ännu mer. Stödet sjunker med 4,5 procentenheter till 8 procent. Siffran är den lägsta sedan fyra av partiets alltingsledamöter ertappades med att ha hånat kvinnor och olika minoriteter under en barrunda på Klaustur i Reykjavík.

I närmare tre år har Självständighetspartiet varit största parti på Island. I den här mätningen växer stödet med 1,6 procentenheter till 24,3 procent.

Men mätningens stora vinnare är Socialdemokraterna som går framåt med 3,9 procentenheter till 16,3 procent.

Tredje störst på Island är Piratpartiet med 13,2 procent, en tillbakagång med 1,8 procentenheter. Fyra är Gröna vänstern med 10,7 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter. Och femma är Renässans med 10 procent, en minskning med 1,2 procentenheter.

För första gången på sju månader klarar Folkets parti femprocentsspärren till alltinget. Stödet växer med 1 procentenhet till 5,4 procent.

Islands socialistparti befinner sig däremot på andra sidan spärren. Partiet får 3,5 procent - en nedgång med 0,2 procentenheter.

Nedanför spärren finns också Folkfronten med 1,1 procent - en nedgång med 0,6 procentenheter, Gryning med 0,8 procent - en uppgång med 0,6 procentenheter - och Ljus framtid med 0,4 procent, en ökning med 0,2 procentenheter.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är nu 46,8 procent. Sedan förra mätningen har stödet krympt med 3 procentenheter. Siffran är den lägsta för regeringen sedan coronakrisen drabbade Island.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.