söndag 19 juli 2020

Premiär för obemannad butik på Hrísey

Glass, smörgåsmargarin, läsk och knäckebröd är några av de livsmedel som nu går att köpa dygnet runt på Hrísey. Och i den lilla självbetjäningsbutik som nyligen öppnats av Hríseyjarbúðin går det dessutom att få rykande varmt kaffe. Kunder betalar kontant eller genom en banköverföring med mobilen, berättar DV.

Hríseyjarbúðin är den enda butiken på Hrísey i Eyjafjörður. Här bor drygt hundra personer under vinterhalvåret. Men under sommarmånaderna är invånarna betydligt fler. Många av husen på ön används numera som sommarstugor.

I takt med att allt fler flyttat från Hrísey har butiken fått det svårare att överleva. Hríseyjarbúðin öppnade 2015. Den var ett resultat av ett initiativ från öbor och andra med koppling till Hrísey. Tillsammans gick de in med 3,8 miljoner isländska kronor för att grunda butiken.

Under somrarna är butiken öppen fyra till åtta timmar om dagen. Men resten av året är den öppen bara två till tre timmar om dagen - och helt stängd på söndagar.

Men ett nytt initiativ gör det möjligt för kunder att handla utanför Hríseyjarbúðins öppettider. I ett utrymme utanför butiken finns nu förnödenheter för olika typer av nöd - som toalettpapper, knäckebröd, smörgåsmargarin, godis, glass och läsk.

Dessutom finns det möjlighet att få en kopp rykande varmt kaffe - och mjölk med lång hållbarhetstid finns i kylen.

Kunder betalar med kontanter eller genom en banköverföring via mobilen. De informeras om att verksamheten är på prov. Om någon tar varor utan att göra rätt för sig kommer självbetjäningen att försvinna.

En butiksanställd säger till DV att den obemannade butiken har blivit en stor succé både bland öbor och turister. De uppskattar att kunna köpa livsmedel och andra förnödenheter när som helst på dygnet.

Här kan du läsa mer om Hríseyjarbúðin.