lördag 1 augusti 2020

29 på plats när Guðni Th. Jóhannessons nya period börjar

I dag börjar Guðni Th. Jóhannessons andra fyraårsperiod som Islands president. Men antalet deltagare under ceremonin i alltinget har bantats till 29 personer för att kunna upprätthålla tvåmetersregeln. Den eskalerande smittspridningen gör att han inte kommer att hälsa folket efter ceremonin. Och det blir heller ingen fest på Bessastaðir.

Den 1 augusti 2016 tog Guðni Th. Jóhannesson över som president. Ceremonin inleddes traditionellt med en andakt i domkyrkan innan gästerna promenerade till alltinget. Där installerades han formellt som president. Därefter hälsade han publiken på Austurvöllur i Reykjavík från alltingets balkong.

För fyra år sedan var omkring 270 gäster på plats under ceremonin. Det antalet bantades den här gången först till 90 eftersom taket för deltagare på sammankomster var 100 personer. Dessutom skulle det inte hälsas genom att skaka hand.

Välkomna var tidigare presidenter, nuvarande ministrar, domare i Hæstiréttur Íslands, ambassadörer, partiledare och gruppledare. Däremot ströks bland annat departementschefer, myndighetschefer och övriga alltingsledamöter från listan över inbjudna.

Men de skärpta restriktioner som infördes i går gör att ceremonin bantas ytterligare. För att kunna upprätthålla tvåmetersregeln i domkyrkan och i alltinget finns det bara plats för 29 gäster.

Kvar på inbjudningslistan finns bland annat statsminister Katrín Jakobsdóttir, biskop Agnes M. Sigurðardóttir, talmannen Steingrímur J. Sigfússon, tidigare presidenter - vilket innebär Ólafur Ragnar Grímsson med hustrun Dorrit Moussaieff och Vigdís Finnbogadóttir - samt partiledare. Försvinner gör exempelvis flera ur Guðni Th. Jóhannessons familj med undantag bland annat för hustrun Eliza Reid och ministrar som inte är partiledare.

Guðni Th. Jóhannesson kommer inte att möta folket efter ceremonin. Den efterföljande festen på residenset Bessastaðir är inställd.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.