lördag 15 augusti 2020

Coronakris får Reykjavíks populäraste uteställe att stänga

B5 i Reykjavík bommar igen. Ägarna av stadens kanske populäraste uteställe har inte kunnat betala hyran på tre månader. Nu har samtliga anställda sagts upp. Þórður Ágústs­son, en av delägarna, säger i Morgunblaðið att det inte går att fortsätta lägga pengar på lokal och personal när ingen vet hur restriktionerna kommer att se ut i framtiden.

De senaste årens kanske populäraste uteställe i Reykjavík är B5 på Bankastræti. Ofta brukar kön till B5 skvallra om det är mycket folk ute på stan. Om den ringlar sig långt ned på gatan är det många som är ute för att festa.

Men coronakrisen har slagit hårt mot B5 och många andra barer och nattklubbar. Alla ställen som har alkoholtillstånd måste stänga klockan 23. Eftersom B5 i vanliga fall har öppet till klockan 5 innebär redan det ett stort intäktsbortfall.

När tvåmetersregeln åter blev obligatorisk den 31 juli valde B5 att stänga helt. Ägarna ansåg sig inte kunna efterleva regeln på dansgolvet.

Nu väljer alltså ägarna att slå igen. Þórður Ágústs­son säger i Morgunblaðið att ovissheten om vilka regler som kommer att gälla i framtiden gör det omöjligt att fortsätta. De tre senaste månaderna har B5 inte betalat hyran:
"Jag står nu inför den absurda frågan om jag ska fortsätta ösa in pengar i ett svart hål för att kunna betala fastighetsbolaget Eik hyra i hopp och förtvivlan om att situationen ordnar sig. Svaret är nej."
Samtliga anställda har sagts upp. Þórður Ágústs­son säger i Morgunblaðið att regeringen borde göra mer för företag som inte kan ha öppet på grund av åtgärder för att bekämpa smittspridningen av coronaviruset:
"Det borde ringa några varningsklockor när landets i särklass populäraste nöjesställe har hamnat i det här läget."
Här kan du läsa mer om B5.