tisdag 11 augusti 2020

Islands tvåmetersregel kan bli enmetersregel i skolor

Tvåmetersregeln kan bli en enmetersregel i gymnasiet och högskolan. Ett lägre krav på fysiskt avstånd skulle det göra betydligt lättare för dem att kunna bedriva traditionell undervisning. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason överväger nu att rekommendera ett sådant steg. Dessutom kan det bli aktuellt att slopa kravet på dubbla coronatester för hemvändande islänningar.

Två nya fall av coronaviruset rapporterades i landet i går. Bägge personerna upptäcktes under Íslensk erfðagreinings masstestning av symtomfria på Västmannaöarna. Det är nu fyra smittade öbor som hålls i isolering. Polisen uppger på Facebook att ytterligare 78 öbor är i karantän.

Nu är det totalt 114 smittade som hålls i isolering. Dessutom sitter 938 i karantän.

Tre personer vårdas på Landspítali i Reykjavík. En 31-årig man vårdas i respirator. En 19-årig man fördes till sjukhus för vård i går. Han är den hittills yngsta som har vårdats på sjukhus för covid-19. Mannen tillhör dock en riskgrupp eftersom han har underliggande sjukdomar. Den tredje som ligger på sjukhus är en person i 80-årsåldern.

Ytterligare två personer testade positivt för covid-19 vid gränsen.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade under gårdagens presskonferens att det var den hundrade om coronaviruset. Han konstaterade att det var troligt att antalet presskonferenser skulle hinna växa till det dubbla innan pandemin är över.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade att det ända som var säkert om framtiden var att den är osäker. Han uppmanade islänningarna att vara beredda att leva med coronaviruset i både månader och år.

I dag väntas Þórólfur Guðnason lämna rekommendationer på vilka restriktioner som ska gälla efter den 13 augusti. Han berättade att han i vissa sammanhang kan tänka sig att slopa kravet på tvåmetersregeln. I vissa sammanhang kan det i stället bli en enmetersregel.

Þórólfur Guðnason nämnde gymnasiet och högskolan som platser där enmetersregeln skulle kunna införas. I dag är förskolor och grundskolor undantagna från tvåmetersregeln. En övergång till enmetersregeln för gymnasiet och högskolan skulle göra det betydligt lättare att bedriva traditionell undervisning på plats.

Han övervägde även att slopa kravet på dubbla coronatester för resenärer som återvänder hem till Island. I dag testas de vid inresan och därefter på nytt fyra till sex dagar senare. Under tiden fram till det andra testet ska de minimera sina sociala kontakter.

Hittills hade drygt 8 000 hemvändande resenärer testats dubbelt. Bara två av dem hade testat negativt vid gränsen men positivt vid det senare tillfället. Eftersom den här provtagningen är mycket resurskrävande och har resulterat i få fall sade Þórólfur Guðnason att det är troligt att han rekommenderar hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att stryka regeln.

Han berättade dessutom att han kunde tänka sig att ge klartecken för idrotter med kroppskontakt - som exempelvis fotboll. Knattspyrnusamband Íslands, det isländska fotbollsförbundet, har presenterat ett förslag på hur seriespelet skulle kunna fungera med omfattande smittskyddsåtgärder.

Förbundet skriver att det på Island eller i grannländerna finns några kända fall där fotbollsspelare har smittat varandra under match. Enligt förbundet är det möjligt att genomföra matcher med god säkerhet.

Alla utom spelare, domare och tränare ska bära mask hela tiden. Tvåmetersregeln föreslås gälla överallt utom på planen under match - alltså även på avbytarbänken och i omklädningsrummen. Inga mål får firas genom kroppskontakt. Ingen får spotta på planen. Varje gång en boll hämtas av en bollkalle ska den desinficeras innan den sätts i spel.

De inblandade lagen ska i så liten utsträckning som möjligt dela utrustning och lokaler. Dessutom ska arenorna delas in i sektioner.

Þórólfur Guðnason sade även att det kunde bli aktuellt att skärpa restriktionerna vid gränsen. Det skulle i sin tur kunna innebära att andra restriktioner i landet skulle kunna slopas. Men det har sannolikt stora konsekvenser för ekonomin.

Hårdare krav vid inresa kan begränsa smittspridningen. Han trodde dock inte att en stängd gräns skulle kunna hålla viruset borta helt. Men det var politikernas ansvar att besluta vilka intressen som vägde tyngst.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger till Vísir att regeringen nu uppdaterar den ekonomiska prognosen för de åtgärder som vidtagits under coronakrisen. Hon anser att skärpta krav för inresa är ett alternativ som kan göra det möjligt att lätta på andra restriktioner. De kan dock aldrig ersätta det personliga smittskyddet som att hålla avstånd samt att tvätta och sprita händerna:
"Coronapandemin har visat oss att sakerna inte är svartvita och som jag sade tidigare så finns det inget val som innebär att vi är 100 procent säkra på att inte behöva ta oss an viruset i landet. Men vi har alltid betonat att å ena sidan ha hälso- och smittskyddshänsyn som vår högsta prioritet och å ena sidan att hålla samhället igång. Där har skolorna, idrottslivet och kulturlivet stor betydelse. Det är en del av att hålla samhället igång."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet.