torsdag 27 augusti 2020

Isländsk superspridare bakom 233 fall av coronasmitta

En enda person har i flera led smittat minst 233 personer med coronaviruset. Det första fallet dök upp i Kópavogur i juli. Sedan dess har samma mutation av viruset bland annat orsakat gruppsmittor i Akranes, på Hótel Rangá utanför Hella och på flera skolor i Reykjavík. Men myndigheternas smittspårare har ännu inte lyckats identifiera superspridaren.

Sex nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Dessutom testade tre personer positivt för covid-19 vid gränsen. Det är dock oklart om dessa tre har pågående smittor eller om de har antikroppar.

Det är nu 115 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 990 personer är i karantän. En av de smittade vårdas på Landspítali i Reykjavík. Patientens tillstånd är dock inte kritiskt.

Efter att ha varit i det närmaste virusfritt i flera veckor drabbades Island av en andra våg i slutet på juli. Och den smittbärare som har gett upphov till 233 bekräftade fall har fortfarande inte kunnat spåras.

Under juli smittades en man i Kópavogur. Det testresultatet rapporterades in den 25 juli. Gruppsmittor i bland annat Akranes, Hótel Rangá utanför Hella och flera skolor i Reykjavíkområdet följde.

Gemensamt för alla dessa fall var att de smittats av en tidigare okänd mutation av viruset. Myndigheterna tror att den härstammar från Östeuropa. Men då källan inte kunnat spåras är det alltjämt ett mysterium.

Myndigheterna har lagt ned stora resurser på att identifiera superspridaren. Det finns inga som helst kopplingar mellan många av de 233 som har smittats. Det betyder att smittan har förts vidare i flera led. Den gemensamma nämnaren saknas.

Jóhann Björn Skúlason, som leder myndigheternas smittspårningsenhet, säger till Vísir att kartläggningen av denna mutation ännu inte har lett till något resultat:
"Vi vet att den kommer utifrån men vi är inte i det läget att vi kan säga när den kom eller hur den kom hit."
Det första kända fallet var alltså en man i Kópavogur. Men han hade inte varit utomlands och inte heller varit i kontakt med några som har visat sig vara smittade. Jóhann Björn Skúlason säger till Vísir att det kan ha funnits flera fall före honom:
"Så är det ibland också så att de som diagnostiseras först inte nödvändigtvis är de första som får viruset. Allt det beror på när man diagnostiseras och när symtomen visar sig."
Regeringen beslutade i går att förlänga systemet med korttidspermittering från tre till sex månader. Åtgärden är framför allt inriktad på turistnäringen. Den innebär att anställda kan gå ned i arbetstid och få arbetslöshetsersättning för den tid de inte jobbar.

Dessutom förlänger regeringen möjligheten till ersättning för personer som tvingas i karantän utan att vara sjuka. I pandemins inledning hamnade de mellan stolarna eftersom de inte hade rätt till sjukersättning då de inte var sjuka. Systemet blir enligt ett pressmeddelande kvar till årsskiftet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.