söndag 23 augusti 2020

Isländska ministrar testade negativt för covid-19

Ingen av de isländska ministrar som åt lunch på Hótel Rangá i tisdags verkar ha smittats av covid-19. De tester som gjordes i fredags var alla negativa. Men ytterligare tre nya fall av coronaviruset kan kopplas till hotellet. Alla var turister som hade bott på Hótel Rangá. Det är fortfarande oklart hur smittspridningen på hotellet började.

I tisdags träffades regeringen i Hella på södra Island. Alla ministrar utom två åt lunch på Hótel Rangá. Senare visade det sig att en i personalen hade varit smittad av coronaviruset. Den anställda hade dock inte haft direktkontakt med någon av ministrarna.

Alla de ministrar som var med på lunchen testades för covid-19 i fredags. Samtliga tester var negativa. Det uppger regeringskansliet i ett pressmeddelande.

De ministrar som deltog ska testas på nytt på måndag. I väntan på resultatet från det testet ska de minimera sina sociala kontakter. För bland annat statsminister Katrín Jakobsdóttir har det lett till att hon tvingats ställa in en rad möten och besök.

Nio nya fall av covid-19 rapporterades på Island i går. Tre av dessa var turister som hade bott på Hótel Rangá. Totalt elva personer med koppling till hotellet har nu testat positivt för coronaviruset. Det är alltjämt oklart hur smittspridningen på Hótel Rangá började.

Ytterligare tre personer testade positivt vid gränsen. En av dessa resenärer hade antikroppar mot covid-19. De övriga två har ännu inte analyserats för antikroppar.

Det är nu 112 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 655 personer är i karantän. Antalet personer i karantän har ökat kraftigt de senaste dagarna. Ett hundratal har satts i karantän eftersom de besökt Hótel Rangá. Nitton boende på Hlíf í Ísafjörður är i karantän sedan en testat positivt för covid-19. Det meddelar Heilbrigðisstofnun Vestfjarða på Facebook.

Skolstarten i tre skolor i Reykjavík skjuts upp sedan lärare smittats av coronaviruset och kollegor satts i karantän. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.