tisdag 18 augusti 2020

Islänningar med coronaintyg slipper karantän för inresa

Vid midnatt skärper Island inresereglerna. Men personer som redan har varit sjuka i covid-19 på Island kan nu få ett intyg. Då slipper de kravet på dubbla coronatester och fem dagars karantän eller fjorton dagars karantän. De behöver inte heller sitta i karantän om de varit nära en coronasmittad. Men det är bara isländska intyg som godkännas.

I morgon införs nya och hårdare regler för inresa till Island. Hela världen klassas då som ett riskområde för covid-19. Det betyder att alla resenärer som är födda 2004 och senare måste genomgå dubbla coronatester och en kort karantän på fem dagar eller sitta i karantän fjorton dagar.

Men personer som har varit sjuka i covid-19 och friskförklarats av isländsk sjukvård är undantagna dessa krav. I samband med att de skrivs ut kan få ett intyg på att de har genomgått sjukdomen.

Kjartan Hreinn Njálsson vid Embætti landlæknis säger till DV att den som har genomgått sjukdomen inte tvingas till två veckors karantän om den umgås med en smittad person. Den behöver heller inte testas för covid-19 eller sitta i karantän vid inresa till Island.

Island accepterar inga intyg från andra länder. Det är i dagsläget oklart hur andra länder kommer att se på de isländska intygen. Hittills är det klart att islänningar som reser till Grönland slipper kravet på karantän om de kan visa upp ett intyg på att de har genomgått covid-19.

De isländska myndigheterna utgår alltså från att en person som har fått coronaviruset är immun mot smittan. Kjartan Hreinn Njálsson säger till DV att det ändå är viktigt att följa de restriktioner som finns för att motverka smittspridning:
"Individer som har fått viruset som orsakar sjukdomen covid-19 bör trots det följa alla smittskyddsregler och föregå med gott exempel."
Resenärer som väljer dubbel testning och kort karantän måste bo på samma ställe under de sex första nätterna på Island. Det står klart sedan myndigheterna har förtydligat reglerna för karantän. Enda undantaget är första natten då det är tillåtet att övernatta i närheten av flygplatsen i Keflavík för att därefter stanna i fem nätter på nästa ställe.

Näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir - som bland annat är ansvarig för turismfrågor - har varit i fokus de senaste dagarna. I lördags var hon ute med vänner i Reykjavík. I sociala medier publicerade de en rad bilder där det var uppenbart att de inte respekterade tvåmetersregeln. Den föreskrev då att personer som inte bodde ihop skulle hålla två meters avstånd.

Kritik kom bland annat från turistindustrin som befarar en våg av varsel och avbokningar på grund av de nya restriktionerna. Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir försvarade sig på Facebook med att hon hade längtat efter den lediga dagen och att de höll två meters avstånd till andra sällskap.

DV fångade upp debatten - och bland annat på Twitter var det många som undrade om Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir fick tolka tvåmetersregeln efter eget tycke eftersom hon var minister. Hon beklagade senare bilderna i en intervju i RÚV. Bjarni Benediktsson, partikamrat och statsminister, beskrev i RÚV hennes agerande som olyckligt.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son sade under gårdagens presskonferens att han inte ansåg att Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir hade brutit mot lagen. Däremot borde hon ha visat bättre omdöme.

Samtidigt kunde Fréttablaðið konstatera att informationen var motstridig. På flera olika håll uppgav myndigheter att tvåmetersregeln skulle tillämpas gentemot alla som inte bodde ihop. Men i information från hälsovårdsdepartementet fanns större utrymme för tolkning som snarare fokuserade på sällskap än samboende.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson lovade i går att informationen skulle uppdateras och vara samma från olika offentliga källor.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir sade i RÚV att det var naturligt att det ställdes högre krav på ministrar än andra när det gällde individuella åtgärder för att förhindra smittspridning. Hon konstaterade också att den närmaste tiden kommer att bli en prövning för alla medborgare:
"Det är en svår och ny verklighet som vi står inför. Vi är alla sociala varelser men nu praktiserar vi det som kallas social distansering."
Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttirs agerande ifrågasättes av ytterligare ett skäl. Hon var ute på stan bland annat tillsammans med influeraren Eva Laufey Kjaran Hermannsdóttir. De ska enligt Stundin ha fått besöket på restaurang och spa bekostat av Icelandair. Hennes inlägg i sociala medier var också märkta som sponsrade.

Eva Laufey Kjaran Hermannsdóttir säger i Fréttablaðið att Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir betalade för besöket själv. Men hon medger att hennes inlägg kan ha fått mer uppmärksamhet eftersom ministern var med på bilderna. Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir har inte svarat Stundin om lämpligheten att vara med på den typen av bilder och om hon anser att det är förenligt med ministrarnas etiska regler.

Två nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Dessutom testade nio personer positivt för covid-19 vid gränsen. Det är nu totalt 116 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 528 sitter i karantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.