söndag 23 augusti 2020

Joe Biden dubbelhyllade isländsk fotbollsspelare

I dag sitter Njáll Trausti Friðbertsson i alltinget för Självständighetspartiet. Men på 1980-talet var han en lovande fotbollsspelare. Under ett år som utbytesstudent i USA var han den bästa målskytten i hela Delaware. Hans framgångar gjorde att han fick två brev från blivande presidentkandidaten Joe Biden, som då satt i senaten för Demokraterna.

Njáll Trausti Friðbertsson föddes i Reykjavík 1969. Han spelade fotboll med KR och var mycket lovande. Under 1987 var han utbytesstudent på Caesar Rodney High School i Delaware.

Han var tongivande i skolans fotbollslag. Njáll Trausti Friðbertsson var denna säsong den som gjorde flest mål i hela delstaten. Han valdes dessutom in i laget med de bästa spelarna i Delaware.

En som uppmärksammade hans framgångar var Joe Biden, som då representerade Demokraterna i senaten. I två brev gratulerade han Njáll Trausti Friðbertsson för sina insatser och uppmanade honom att känna stolthet. Han önskade honom också fortsatta framgångar på och utanför fotbollsplanen.

En skada gjorde att karriären tog slut efter året i USA. Men i samband med att Joe Biden officiellt nominerades till Demokraternas presidentkandidat publicerade han breven från senatorn på Facebook.

Joe Biden adresserade breven till Neal Fridbertsson. Att han tog miste på islänningens förnamn hade dock en naturlig förklaring. Joe Biden berättade att han hade läst om honom i lokaltidningen The Morning News. Och där stavades hans förnamn omväxlande Neil och Neal.

Njáll Trausti Friðbertsson valdes in i alltinget för Självständighetspartiet 2016. Han skriver inte om han föredrar Joe Biden eller Donald Trump som USA:s president. Däremot säger han att det ska bli spännande att följa valet.