tisdag 18 augusti 2020

Nekades gå ombord utan förklaring - SAS tvingas böta

Ett rött kryss fanns framför namnen. Därför fick inte två resenärer flyga med SAS från Keflavík till Köpenhamn via Oslo. Flygbolaget kunde inte förklara kryssen. Inte heller fick resenärerna någon hjälp av assistans. Dessutom svarade inte flygbolaget Samgöngustofa. Nu tvingas SAS att böta 400 euro var och stå för kostnaden för nya biljetter.

Den 10 november 2019 hade två personer bokat biljett med SAS från Keflavík till Köpenhamn via Oslo. De hade bokat med flygbolagets app, fått en bekräftelse på bokningen och köpesumman hade reserverats på betalkortet.

Men när de skulle checka in på flygplatsen i Keflavík fick de beskedet att det inte var möjligt. Enligt en SAS-anställd på plats fanns det ett rött kryss framför deras namn. Den anställda sade att det var ett tecken på att något hade gått snett men kunde inte förklara problemet ytterligare.

De två resenärerna ringde SAS men fick samma besked. De röda kryssen gjorde att de inte kunde checka in. Men de fick ingen förklaring från bolaget.

De två resenärerna nekades alltså att gå ombord. Eftersom SAS inte kunde förklara vad som hänt och inte heller ville ge någon hjälp bokade de till sist biljetter med Icelandair. När planet lyfte hade de väntat på flygplatsen i Keflavík i fjorton timmar.

Efter resan vände de sig till Samgöngustofa med krav på ersättning. De krävde 400 euro var - vilket är standardsumman i den här typen av fall.

SAS svarade inte Samgöngustofa trots att myndigheten kontaktade flygbolaget tre gånger i ärendet. Samgöngustofa skriver i beslutet att det därför inte finns något som säger emot resenärernas berättelse. Bevisbördan ligger i det här fallet på SAS - och utan något underlag från bolaget kan bara resenärernas uppgifter ligga till grund för beslutet.

Samgöngustofa skriver att SAS har brustit i sina skyldigheter mot resenärerna. De fick ingen förklaring till varför de inte fick flyga. De fick inte heller någon hjälp att boka om biljetterna. I stället tvingades de på egen hand boka flyg med ett annat bolag.

De två resenärerna har därför rätt till 400 euro var i skadestånd. Bolaget ska dessutom stå för mellanskillnaden för de nya biljetter med Icelandair som de köpte när SAS nekade dem att resa.