måndag 17 augusti 2020

Spökljud stör nattsömnen för invånarna i Akureyri

Ett dovt susande som påminner om en musik från en skräckfilm. Så låter det mystiska ljud som har stört nattsömnen för många invånare i Akureyri den senaste tiden. Teorierna om ljudets ursprung är många - och det finns invånare som säger sig ha hört det ända sedan 2002. Hittills har inte gåtan fått någon lösning.

Det var den 9 augusti som Þorvaldur Bjarni Þorvaldsson vände sig till lokalbefolkningen genom ett inlägg på Facebook. Han undrade om det var fler som hörde ett förunderligt ljud. Själv hade han hört det åtminstone sedan 2014 utan att han någonsin lyckats identifiera källan.

Þorvaldur Bjarni Þorvaldsson var långt ifrån ensam om att ha funderat på ljudet. Han fick rapporter om att det kunde höras på en mängd platser i centrala Akureyri. Den äldsta iakttagelsen var från 2002. Och 2014 var det så många som var undrande att Akureyri Vikublað skrev en artikel om fenomenet - utan att kunna knäcka gåtan.

Ljudet hördes bara under sena kvällar, nätter och tidiga morgnar. Övriga tider på dygnet var trafiken och andra ljud för starka för att det lågfrekventa susandet skulle kunna höras. Kommunen kopplades in utan att det ledde till någon lösning på mysteriet.

Det mystiska ljudet var dessutom svårt att dokumentera eftersom det var så lågfrekvent. Till sist lyckades Þorvaldur Bjarni Þorvaldsson själv spela in det med hjälp av en extra känslig mikrofon. Han är själv musiker och beskrev ljudet i Vísir:
"Det här är ett förskräckligt spöklikt ljud. Och trist. Det svävar mellan G och A och går upp lite och ned lite. Det är det som gör att du faktiskt börjar att lyssna på det. När man gör musik man ska bli rädd av så gör man sådana ljud."
Samtidigt gjorde kommunen en undersökning på Facebook. Där uppgav 41 procent att de någon gång hade hört det underliga ljudet.

Aðalsteinn Júlíusson, vakthavande befäl vid polisen i Akureyri, pekade i Morgunblaðið ut fläktarna i Vaðlaheiðargöng - en tunnel på andra sidan fjället - som den troliga ljudkällan. Men Valgeir Bergmann, vd för tunnelbolaget, skrev på Facebook att det var omöjligt. Fläktarna har nämligen inte varit igång eftersom föroreningarna inte har varit så stora.

En annan teori är att spökljudet helt enkelt är vinden. Men det tror inte Þorvaldur Bjarni Þorvaldsson själv på. Ljudet är enligt honom monotont på ett sätt som vindens sus inte är.

Därefter trädde Þorkell Pálsson fram. Han är kapten på segelbåten Vera som den senaste tiden legat i hamn i Akureyri. Han sade till RÚV att ljudet troligen kom från masten. När seglet inte var hissat fanns en hålighet i masten som han trodde var källan till susandet.

Inte heller den förklaringen övertygade Þorvaldur Bjarni Þorvaldsson. En vän lyckades spela in ljudet efter att Veras besättning ordnat med masten så att det inte längre fanns några håligheter. Han publicerade den nya inspelningen på Facebook.

Dessutom har Vera bara angjort Akureyri under det senaste året. Akureyri Vikublað skrev alltså om fenomenet redan 2014. Den dåvarande chefredaktören Björn Þorláksson säger till RÚV att det är svårt att jämföra ljuden eftersom det då inte var någon som lyckades spela in det.

Heilbrigðiseftirlit Norðurlands eystra har enligt Vísir fått en rad tips om ljudet. Och några av dem som hört av sig tror - på skämt eller allvar - att det rör sig om ett övernaturligt fenomen.