torsdag 20 augusti 2020

Statsepidemiolog vill ha dubbeltest och karantän i månader

De skärpta inresereglerna bör gälla i flera månader för att Island ska kunna bli fritt från covid-19. Det säger statsepidemiologen Þórólfur Guðnason i RÚV. När de nya reglerna trädde i kraft vid midnatt i går var det långt ifrån alla turister som kände till kravet på dubbla coronatester och karantän. Flera vände hem - och andra får tillbringa hela semestern i karantän.

Åtta flyg till Keflavík ställdes in i går. Minst lika många kommer att ställas in i dag. Och de flesta förutspår att flygtrafiken till och från Island minskar avsevärt de närmaste dagarna. Vid midnatt i går infördes de skärpta inresereglerna där valet står mellan dubbla coronatester och fyra till fem dagars karantän eller två veckors karantän.

Samtidigt ströks Tyskland, Finland, Norge, Danmark, Färöarna och Grönland från listan över säkra länder. Även dessa länder betraktas nu som riskområden för covid-19. Det betyder att passagerare från dessa länder inte längre är undantagna kravet på testning och karantän.

Men långt ifrån alla turister kände till de nya reglerna. Jórlaug Heimisdóttir är ansvarig för testningen på flygplatsen i Keflavík. Hon säger till RÚV att inte alla var införstådda med de nya reglerna. För somliga innebar beskedet att de måste tillbringa hela tiden på Island i karantän:
"Naturligtvis dök det upp fall i morse där människor var besvikna och arga över att ha hamnat i den här situationen."
Skarphéðinn Berg Steinarsson, chef för Ferðamálastofa, säger till RÚV att det var mycket glest bland resenärerna på de flyg som landade i Keflavík i går morse. Men ombord ett av planen fanns en tysk storfamilj på trettio personer som inte kände till reglerna. Vissa valde att återvända när de ställdes inför kravet på karantän:
"Det är några få tillfällen och människor har då på något sätt försökt lämna landet igen."
Avbokningarna har varit många de senaste dagarna. Och de gäller inte enbart flyget. Även många har valt att ställa in resorna med färjan Norröna till Seyðisfjörður. Linda Björk Gunnlaugsdóttir, vd för rederiet Smyril Lines isländska gren, säger till Vísir att många färjepassagerare färdas med husbil eller campar. Eftersom de metoderna inte är godkända för karantän väljer många att avstå från att resa.

Om statsepidemiologen Þórólfur Guðnason får bestämma blir de hårdare inresereglerna kvar åtminstone i flera månader. Han säger till RÚV att det inte går att släppa på kravet på dubbla coronatester och fyra till fem dagars karantän i väntan på resultat. De är nödvändiga för att kunna undvika ny smittspridning:
"Ja, jag tror ju det. Om vi vill hålla det här viruset borta från landet så tror jag att vi måste göra det i flera månader. Jag anser att läget helt enkelt är sådant."
De senaste veckorna har det ofta varit omkring 3 000 resenärer om dagen som testats i Keflavík. Det antalet halverades i går - trots att testkrav infördes för sex nya länder. Det är uppenbart att det nya systemet har en avskräckande effekt på turister.

Fyra nya fall av coronaviruset upptäcktes på Island i går. Vid gränsen rapporterades ytterligare fem fall - varav tre ännu inte har analyserats för antikroppar medan två hade pågående smittor och sattes i isolering.

Nu är det 122 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 472 personer i karantän.

Här kan du läsa mer om Island och coronautbrottet.