måndag 31 augusti 2020

Statsminister: Ingen kovändning i Islands coronapolitik

Det var ingen kovändning när regeringen bestämde sig för att gränsen i praktiken skulle stängas för turister. Och regeringen var enig i beslutet om att skärpa inresereglerna. Det sade statsminister Katrín Jakobsdóttir i alltinget i fredags. Men flera oppositionspolitiker ansåg att regeringens strategi för att bekämpa coronaviruset var obegriplig.

Under fredagens frågestund i alltinget vände sig både Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Renässans ledare Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir till statsminister Katrín Jakobsdóttir. De hävdade att regeringens coronapolitik hade blivit obegriplig. Ingen av dem förstod bakgrunden till de skärpta inresereglerna.

De nya regler som infördes den 19 augusti - med dubbla coronatester och karantän för alla resenärer - var enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson svårförståeliga. Han sade att målet i pandemins första fas var att inte sjukvården skulle kollapsa. Men de senaste veckorna har det varit ytterst få coronapatienter som behövt sjukhusvård.

Ändå hade regeringen valt att i praktiken stänga gränsen för turister. Han efterlyste förutsägbarhet och transparens i regeringens agerande så att både privatpersoner och företag kunde anpassa sig efter situationens utveckling. Enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var ovissheten total. Därmed var kanske också konsekvenserna större än nödvändigt.

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir talade om enorma ekonomiska effekter av de skärpta inresereglerna. Hon beskrev det som en stängning av gränsen utan förvarning. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir hävdade att det rörde sig om en kovändning från regeringens sida. Tidigare hade regeringen arbetat för att få igång turismen på nytt.

Även Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir efterlyste svar från regeringen. Hon sade att coronaviruset var sig själv troget medan regeringen inte var det. Den hade inga svar att ge om kovändningen.

Men Katrín Jakobsdóttir förnekade att det skulle röra sig om någon kovändning. Regeringen var enig i beslutet att skärpa inresereglerna. Det viktigaste var att värna människors hälsa. Beslutet togs när viruset spred sig på nytt både på Island och i omvärlden. Ett växande antal resenärer testade positivt för covid-19 vid gränsen - och det var nödvändigt att försäkra sig om att inga smittade kom ut i samhället.

Även regeringens beslut att gå i borgen för ett lån till Icelandair debatterades under fredagen. Även här var oppositionen kritisk. De ifrågasatte säkerheten för lånet och befarade ett förstatligande av flygbolagets skulder. Finansminister Bjarni Benediktsson svarade att det fanns ett stort nationellt intresse i att rädda Icelandair. Därför hade regeringen gripit in.

Under fredagens partistyrelsemöte i Gröna vänstern sade Katrín Jakobsdóttir i sitt tal att regeringen avsåg att fortsätta lägga pengar på investeringar för att minska de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

De tre senaste dagarna har tio nya fall av coronaviruset rapporterats på Island. Bara en av dessa var inte redan i karantän. Det är nu totalt 105 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 986 personer är i karantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.