onsdag 30 september 2020

98 procent av isländska coronasmittade bor på Island

98 procent av dem som har testat positivt för coronaviruset på Island är folkbokförda i landet. I testerna vid gränsen är det fler utlänningar som har visat sig vara smittade. Totalt är det fyra svenskar som har testat positivt på Island. Det visar hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttirs svar på en interpellation från Centerpartiets Gunnar Bragi Sveinsson.

Det var i går 32 personer på Island som testade positivt för coronaviruset. Dessutom rapporterades fyra fall av coronasmitta vid gränsen.

Nu är det 525 smittade som är i isolering. Sex coronapatienter vårdas på sjukhus. Två av dem ligger på intensivvårdsavdelningen på Landspítali i Reykjavík - och en av dem vårdas i respirator. Ytterligare 1 620 personer är i karantän. Dessutom är 1 761 personer i karantän i väntan på det andra coronatestet efter att ha rest in till Island.

Antalet smittade är nu det högsta på fem och en halv månad. I en uppdaterad prognos från Háskóli Íslands beräknas mellan 800 och 1 100 personer ha smittats i den nya virusvågen. Om smittspridningen blir omfattande kan antalet stiga till 1 650 personer.

Hela 98 procent av de personer som har testat positivt för viruset på Island till och med den 18 september är också folkbokförda i landet. Bara 2 procent är hemmahörande i något annat land. Sedan pandemin började är det 2 075 som är skrivna på Island som testat positivt - och 36 personer i andra länder. Två personers juridiska hemvist har inte registrerats.

Vid gränsen var det då 119 som hade testat positivt. 32 av de smittade var isländska medborgare. Därefter följde Polen med 23 och Rumänien med 13.

Totalt är det fyra svenskar - tre på Island och en vid gränsen - som har visat sig vara smittade efter isländsk testning.

Det här framgår i ett interpellationssvar från hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Frågan kom från centerpartisten Gunnar Bragi Sveinsson.

Coronakrisen föranledde i går ytterligare två varsel. Icelandair säger upp 88 anställda på grund av det osäkra läget och det svaga intresset för att flyga. Av dessa är 68 piloter medan 20 övriga arbetar på olika avdelningar inom bolaget.

Dessutom varslade biluthyraren Hertz samtliga 66 anställda. Bolaget har dock förhoppningen om att kunna återanställa många av dem efter nyår.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.