lördag 19 september 2020

Ännu fler coronafall - barer i Reykjavík tvingas stänga

21 nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Flera av de smittade besökte The Irishman Pub i Reykjavík förra fredagen. För att bromsa smittspridningen valde hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir i går att stänga alla barer och pubar i huvudstadsregionen. De får öppna tidigast på tisdag.

En ny våg av coronasmitta har de senaste dagarna drabbat Island. Många av de nya fallen kan kopplas till två franska turister som reste in i mitten på augusti. Den här mutationen av viruset verkar ha förts vidare i flera led. Den spreds i stor skala på The Irishman Pub i Reykjavík förra fredagen.

21 nya fall av viruset rapporterades i går - vilket är det högsta antalet på över fem månader. Men spridningen tycks vara koncentrerad till puben och möjligen några andra uteställen i Reykjavík. Under gårdagen analyserades 3 104 coronatester. Det var alltså bara en liten del av dem som var positiva.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir beslutade i går att stänga barer och pubar i huvudstadsregionen till och med måndag. Beslutet gäller enligt ett pressmeddelande kommunerna Reykjavík, Mosfellsbær, Hafnarfjörður, Garðabær, Kópavogur, Kjósarhreppur och Seltjarnarnes.

Det är bara ställen som enbart är registrerade som barer och pubar som omfattas av beslutet. Totalt är det ett sextiotal ställen som måste hålla stängt. Ställen som har alkoholtillstånd men dessutom är registrerade som restauranger eller kaféer får ha öppet.

Svandís Svavarsdóttir skriver att det behövs riktade åtgärder för att förhindra smittspridning. Beslutet togs på inrådan av statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. På måndag väntas en ny rekommendation för pubar och barer.

I Akranes tvingades idrottsföreningen ÍA i går att stänga sitt gym. Den 15 september var det en person som senare visade sig vara smittad som tränade i lokalerna. Alla som var på gymmet samma dag tvingas nu i karantän. De måste också testa sig för coronaviruset.

Vid gränsen rapporterades tre nya fall av viruset i går. Personerna har ännu inte testats för antikroppar.

Det är nu 108 smittade som hålls i isolering. Två av dessa vårdas på Landspítali i Reykjavík. Ytterligare 793 personer är i karantän. Dessutom är 2 002 personer i karantän i väntan på det andra coronatestet efter att ha rest in till Island.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.