onsdag 2 september 2020

Flygstopp till Västmannaöarna efter coronakrisen

Efter tio år lägger Ernir ned flygtrafiken mellan Reykjavík och Västmannaöarna. Från tre turer om dagen har flygbolaget bantat avgångarna till fem i veckan. Men inte heller det kundunderlaget är tillräckligt för att hålla linjen vid liv. Antalet passagerare har rasat sedan coronakrisen drabbade Island i våras.

I måndags var det första gången på tre veckor som inga nya fall av coronaviruset rapporterades på Island. Men i går fanns fem nya fall. Dessutom testade ytterligare fyra personer positivt för viruset vid gränsen. Två av resenärerna hade redan antikroppar medan de två andra ännu inte har analyserats för antikroppar.

Det är nu 99 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 848 personer i isolering.

Tonläget från turistnäringen blir allt dystrare. Jó­hann­es Þór Skúla­son, vd för branschorganisationen Sam­tök ferðaþjón­ust­unn­ar, säger i Morgunblaðið att mängder av varsel är att vänta. I praktiken tror han att besöksindustrin kommer att vara stängd åtminstone fram till jul:
"Inga flygbolag kommer hit och inga resebyråer gör affärer när det är som att kranen har skruvats åt. Vi ser avbokningar ända fram till jul och till och med ännu längre fram. En hel näringsgren har stängts i flera månader."
I måndags varslades samtliga 68 anställda på Herjólfur om uppsägning. Bolaget driver färjetrafiken mellan Västmannaöarna och fastlandet. Bolaget går mot ett underskott på 400 miljoner isländska kronor. Hälften är enligt ledningen uteblivna medel från regeringen - men den andra halvan är uteblivna biljettintäkter.

Tanken är att trafiken ska fortsätta även efter att uppsägningstiden löpt ut i november. Men det är inte troligt att hela personalstyrkan kommer att återanställas.

Kommunstyrelsen diskuterade frågan i går. En bantning av färjetrafiken ansågs inte vara en acceptabel lösning på de ekonomiska svårigheterna. Hittills har Herjólfur gjort upp till sex turer i varje riktning om dagen.

Nu står det klart att flygtrafiken mellan Reykjavík och Västmannaöarna upphör redan på fredag. Då slutar Ernir att trafikera rutten. Bolaget började flyga på sträckan i augusti 2010. Som mest har Ernir haft tre dagliga avgångar i varje riktning.

Flygtrafiken får inga statliga bidrag. Passagerarvolymerna har minskat avsevärt sedan coronapandemin drabbade Island för ett halvår sedan. Vd: Hörður Guðmundsson säger i Morgunblaðið att Ernir har möjlighet att återuppta trafiken om förutsättningarna skulle förändras:
"Flyg på den här linjen har inte gått runt och har därför i praktiken upphört av sig själv. ... När det var som bäst hade vi 18 000 till 20 000 passagerare på den här linjen om året men det har minskat mycket sedan dess. I synnerhet har det skett nu i den situation som coronaviruset skapar."
Kommunchefen Íris Róbertsdóttir säger till RÚV att det är viktigt att både färje- och flygtrafiken blir kvar.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.