torsdag 19 november 2020

Eyþór Arnalds skuldfri - betalar inte lån för Morgunblaðið

Eyþór Arnalds ser ut att ha fått aktieposten i Morgunblaðið gratis. Bolaget Kattarnef - som ägs av fiskejätten Samherji - har nu avskrivit lånet som kommunpolitikern fick när han köpte aktierna. Samtidigt fortsätter Morgunblaðiðs räckvidd att dala. Nu är det enligt Gallup bara 21,1 procent av islänningarna som läser tidningen.

När Eyþór Arnalds köpte in sig i Morgunblaðið 2017 var det många som höjde på ögonbrynen. Han lånade 257 miljoner isländska kronor för 27 procent av aktierna i den krisande dagstidningen. Lånet fick hans eget bolag Ramses II från Kattarnef - ett bolag som ägs av fiskejätten Samherji som också var säljaren av aktierna.

Morgunblaðið har fortsatt att göra mångmiljonförluster. Utan ständiga kapitaltillskott från storägarna inom fiskeindustrin hade konkursen varit ett faktum för många år sedan. Eyþór Arnalds har dock inte gått in med nytt kapital. Hans andel har därför sjunkit till 22,87 procent.

Nu står det klart att Eyþór Arnalds ser ut att ha fått aktieposten från Samherji utan att ha behövt betala något. Kattarnef har avskrivit lånet - som nu var uppe i 282 miljoner - till Ramses II. Om inte bolaget väljer att begära honom i konkurs eller gör krav på aktierna så har han fått aktieposten kostnadsfritt.

I kommunalvalet i Reykjavík våren 2018 toppade Eyþór Arnalds Självständighetspartiets lista. Då lovade han att han skulle sälja aktierna i Morgunblaðið. Han har dock fortfarande kvar aktierna. Han har tidigare sagt att läget på mediemarknaden gjort det svårt att hitta en köpare.

Inget tyder på att Morgunblaðiðs utveckling skulle kunna vända. Tvärtom fortsätter tidningen att tappa läsare. I oktober var det bara 21,1 procent av islänningarna som läste Morgunblaðið - vilket var den lägsta siffran någonsin i Gallups räckviddsundersökningar.

För att försöka locka läsare och annonsörer delas Morgunblaðið gratis på torsdagar. Hittills har den åtgärden inte gett några resultat.

Det är i synnerhet den yngre publiken som sviker Morgunblaðið. Bland islänningar i åldern 18 till 49 år är det bara 11,4 procent som läser tidningen. En majoritet är alltså 50 år och äldre.

Men det är inte bara Morgunblaðið som ständigt sätter nya bottenrekord. Den gratisutdelade konkurrenten Fréttablaðið når nu 34,1 procent av islänningarna. Även det är tidningens sämsta räckviddssiffra genom tiderna.

Ägarbolaget Torg köpte tidigare i år den krisande endagarstidningen DV. Med ny chefredaktör och ny journalistik skulle tidningens utveckling vändas. Så har det inte blivit. Endast 4,3 procent av islänningarna läser DV. Även det är tidningens sämsta resultat någonsin hos Gallup.

Den enda uppgången noteras för Viðskiptablaðið som nu når 5,3 procent av islänningarna - en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Här kan du läsa mer om Morgunblaðið och Eyþór Arnalds.