torsdag 17 september 2020

Högsta antalet nya coronafall på Island på sex veckor

Tretton nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Och bara en av de smittade var i karantän. Så många nya fall har inte upptäckts på en dag sedan början på augusti. Alla tretton hade samma mutation av viruset som har gäckat myndigheterna ända sedan det först dök upp på Island i slutet på juli.

Coronaviruset kan ha en betydligt större spridning i huvudstadsregionen än vad som tidigare varit känt. Tretton nya fall rapporterades i går - det högsta antalet sedan den 6 augusti. Bara en av de smittade var i karantän.

Alla tretton är hemmahörande i huvudstadsregionen. Flera av dem hade gått till jobbet som vanligt i flera dagar trots lindriga symtom.

Tolv av dem beskrivs som unga. En av de smittade är äldre och har lagts in på Landspítali i Reykjavík för vård. Tillståndet är dock inte så allvarligt att patienten behöver vårdas i respirator.

Smittspårningen pågår. Men det finns få direkta kopplingar mellan de tretton nya fallen. Det gör att myndigheterna befarar att viruset är ganska utbrett.

Alla tretton har smittats av samma mutation av viruset som första gången upptäcktes den 25 juli. Myndigheterna har fortfarande inte lyckats spåra den ursprungliga smittkällan. Men nu har närmare 300 personer upptäckts med samma mutation.

Just den här mutationen tros härstamma från Östeuropa. Den har tidigare orsakat klustersmittor i bland annat Akranes och på Hótel Rangá på södra Island.

Fem av fallen har anknytning till Háskóli Íslands i Reykjavík. Íslensk erfðagreining testar nu alla universitetsanställda som vill för att undersöka virusets utbredning på universitetet.

Dessutom rapporterades två nya coronafall vid gränsen i går.

Det är nu 75 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 437 personer är i karantän. Vidare är 2 118 som nyligen rest in i landet i karantän i väntan på det andra coronatestet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.