onsdag 9 september 2020

Island kan korta coronakarantän till sju dagar

Sju dagar efter att ha exponerats för coronaviruset brukar de flesta som smittats uppleva symtom. Därför tänker statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son föreslå att personer i karantän ska testas efter sju dagar. Om de testar negativt för viruset upphör karantänen. I dagsläget måste de tillbringa två veckor i karantän.

Sedan coronaviruset kom till Island i slutet på februari har 24 651 personer suttit i karantän. Under hela utbrottet har längden för karantänen varit två veckor.

Men under måndagens presskonferens öppnade statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son för nya regler. Han säger till Vísir att han just nu håller på att ta fram ett förslag till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir:
"Det här är en ny idé som vi undersöker. Det kan vara så att vi kan korta karantänen med provtagning."
Tanken med att ändra längden på karantänen är att minska effekterna för samhället samtidigt som risken för smittspridning minimeras. I dagsläget är det två veckors karantän som gäller för alla som kan ha exponerats för coronaviruset - till exempel om de har umgåtts med någon som visat sig vara smittad.

Preliminärt kommer Þórólf­ur Guðna­son att föreslå att personer som sätts i karantän ska testas efter sju dagar. Om testet är negativt upphör karantänen. Längden på karantänen skulle alltså kunna halveras.

Skälet till att Þórólf­ur Guðna­son överväger sju dagars karantän är att de flesta som smittats då har en sådan smittutveckling att de testar positivt.

Det var i går sex personer på Island som testade positivt för coronaviruset. Samtliga sex var redan i karantän. Ytterligare en person testade positivt för gränsen. Det provet har ännu inte analyserats för antikroppar.

Nu är det 80 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 263 personer är i karantän. En smittad vårdas på Landspítali i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.