söndag 13 september 2020

Islands högsta träd allt närmare 30 meter

Inom två år väntas Island få ett träd som når 30 meters höjd. Vid Systrafoss i Kirkjubæjarklaustur fortsätter en sitkagran som planterades 1949 att växa omkring en halvmeter om året. Nyligen hade den nått 29,37 meter. Ytterligare nio arter har passerat 20 meters höjd. Det uppger Skógræktin i ett pressmeddelande.

Under åren efter andra världskriget planterade bönder kring Kirkjubæjarklaustur på södra Island mängder av träd för att försöka få stopp på erosionen. Sandstormarna hade då blivit så svåra att de hotade hela bygden. De började med att plantera björk. Därefter fortsatte de med lärkträd, tall och sitkagran.

En sitkagran som planterades 1949 har i många år varit Islands högsta träd. Det växer nu omkring en halvmeter om året. Redan sommaren 2022 kan det passera 30 meters höjd. Höstens mätning visade att det hade nått 29,37 meter.

Om det rör sig om det högsta trädet i Islands historia är oklart. Men inget träd kan ha vuxit sig så högt sedan Island befolkades under sent 800-tal.

Men det finns flera arter som har nått ansenliga höjder på Island. Den högsta aspen finns i Hallormsstaðaskógur och mäter 26,11 meter. Där finns också en sibirisk lärk som har nått 25,07 meter. I Múlakot står en alm som är 20,54 meter.

Ytterligare sex arter har passerat 20 meters höjd: engelmannsgran, contortatall, europeisk lärk, rödgran, douglasgran och berggran.

Här kan du läsa mer om Islands högsta träd.