lördag 12 september 2020

Islands näst äldsta bageri stänger - ägt av familj i 100 år

Gamla bakaríið i Ísafjörður blir inte ännu äldre. De anställda har sagts upp och i november stängs bageriet. Det innebär att Islands näst äldsta bageri - som grundades 1871 - går i graven. Det har ägts av samma familj sedan 1920. Och bagaren Árni Aðalbjarnarson började som lärling i bageriet 1969, berättar Vísir.

Året var 1834 när Bernhöftsbakarí öppnade i Reykjavík. I dag är det Islands äldsta bageri. Det näst äldsta bageriet är Gamla bakaríið som öppnade i Ísafjörður 1871 i Þorsteinn Þorsteinssons regi. Efter en brand 1918 köpte Tryggvi Jóakimsson det som fanns kvar.

På Aðalstræti vid Silfurtorg i Ísafjörður byggde han ett nytt bageri. Sedan öppningen 1920 har Gamla bakaríið ägts av samma familj.

Men i november är det slut. Bagaren Árni Aðalbjarnarson började på bageriet som lärling 1969. Han säger till Vísir att han har passerat pensionsåldern och att det blir allt svårare att gå upp tidigt för att baka. Nu har han sagt upp alla anställda:
"Någon gång måste allt ta slut. ... Det här med covid har varit urtrist och utdraget. Det har också stärkt tanken om att allt inte är oändligt."
I ett århundrade har Gamla bakaríið varit en institution i stadsbilden i Ísafjörður. Han säger till Vísir att det kommer att kännas konstigt att bomma igen bageriet. Men han hoppas också att det finns någon som vill driva verksamheten vidare:
"Jag är mest rädd för att jag kommer att gå i sömnen och gå ned hit till bageriet. Men jag hoppas att det kommer någon och köper det här så att det kan fortsätta vara liv på torget och runt det här."
Här kan du läsa mer om före detta presidenten Ólafur Ragnar Grímssons minnen av Gamla bakaríið.