söndag 6 september 2020

Jesus i smink och klänning delar isländska kyrkan

En sminkad Jesus med skägg och bröst som iklädd klänning dansar i regnbågens ljus. Så ser den nya annonsen ut för kyrkans söndagsskola. Men reaktionerna är starka. Somliga hyllar initiativet som en självklar tillämpning av kyrkans budskap - medan andra hävdar att kyrkan har svikit kristendomens grundläggande ideal.

Trots att befolkningen på Island varje år ökar i antal minskar antalet medlemmar i den kristna statskyrkan för varje år. Vid årsskiftet hade den 231 112 medlemmar - vilket var det lägsta antalet under hela 2000-talet.

Kyrkan har de senaste åren präglats av en rad skandaler kring nedtystade sexövergrepp. Medlemsflykten går till andra trossamfund och livsåskådningsorganisationer. Många väljer att helt ställa sig utanför den organiserade religionen. Och bland de invandrare som kommer till Island är det förhållandevis få som ansluter sig till statskyrkan. Där är det i stället en majoritet som är katoliker.

Även internt finns en splittring mellan liberaler och traditionalister. Den konflikten blossade upp på nytt i fredags när kyrkan publicerade en annons för söndagsskolan. För illustrationen svarar Lára Garðarsdóttir.

Bilden visar en sminkad Jesus med skägg och bröst med en regnbåge i bakgrunden. Han bär klänning och sandaler.

Annonsen publicerades på Facebook där reaktionerna inte lät vänta på sig. Somliga hyllade initiativet som inkluderande och samtida. Andra kritiserade budskapet och hävdade att motivet utgjorde ett svek mot kristendomens ideal och att det som skulle inkludera i själva verket bara representerade en liten del av medlemmarna.

Pétur G. Markan, kyrkans informationschef, säger i Morgunblaðið att det var väntat att annonsen skulle få blandade reaktioner. Men de kommentarer som påverkar honom mest kommer från personer som nu för första gången kan identifiera sig med Jesus:
"Det är viktigt att Jesus är ett uttryck för samhället som det är. Vi försöker fånga samhället och fånga mångfalden och där är Jesus inte undantagen."
Här kan du läsa mer om den isländska statskyrkan.