onsdag 16 september 2020

Nio av tio islänningar vill vaccineras mot covid-19

Nio av tio islänningar skulle tacka ja till att vaccineras mot covid-19. Och det är bara en av tjugo som skulle nobba ett vaccin. De flesta som hade valt att avstå från vaccinering vill invänta mer erfarenhet av de olika vaccin som nu håller på att utvecklas. Men vissa är också motståndare av ideologiska skäl. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

En rad forskare och företag över hela världen arbetar nu för att utveckla ett vaccin mot covid-19. Men statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son har varit ganska skeptisk till förhoppningarna om att vaccinering skulle kunna påbörjas i stor skala inom de närmaste månaderna. Han tror att det kommer att dröja innan det finns ett beprövat vaccin.

Men islänningarna är i allmänhet positiva till vaccinering. Hela 90,1 procent skulle tacka ja till att vaccinera sig mot covid-19. Och av dessa är det drygt hälften som säkerligen skulle vaccinera sig.

Det är bara 5,5 procent som svarar att de skulle avböja vaccinering medan 4,4 procent uppger att det varken är sannolikt eller osannolikt att de skulle säga ja.

Det som får de flesta att tacka nej är att de vill invänta mer erfarenhet av vaccin. Men det finns också personer som motsätter sig vaccinering eftersom de inte tror på vaccin i allmänhet. En annan grupp har redan utvecklat antikroppar och väljer därför att avstå.

Mest positiva till vaccinering är Gröna vänsterns och Framstegspartiets väljare. Mest skeptiska är islänningar som sympatiserar med Piratpartiet.

Det var i går sex personer på Island som testade positivt för coronaviruset. Tre av dem var redan i karantän. Ytterligare två personer testade positivt vid gränsen. Dessa prover har ännu inte analyserats för antikroppar.

Nu är det 62 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 400 personer är i karantän. Dessutom är 2 402 personer i karantän i väntan på det andra coronatestet efter att ha rest in till Island.

Polisen i Reykjavík omhändertog i måndags tre personer misstänkta för att ha brutit mot reglerna om karantän. En man som skulle vara i karantän greps sedan han spottat på en busschaufför vid Hlemmur.

Två personer som var i karantän på Fosshótel Lind - som myndigheterna använder för personer som är i karantän och isolering - i väntan på det andra coronatestet checkade ut och reste hem. De hämtades dock av polis och fördes tillbaka till hotellet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.