![]() |
Illustration: Veðurstofa Íslands |
I måndags inträffade ett jordskalv med en magnitud på 3,4 norr om Gjögurtá, den nordligaste punkten på Eyjafjörðurs östra sida. Det var det största skalvet i regionen på en dryg månad. Och det ingick i den jordskalvssvärm som inleddes den 19 juni.
Sedan dess har omkring 18 000 jordskalv inträffat i området. Aktiviteten har dock avtagit och jordskalven blivit både färre och svagare.
Men klockan 14.52 i går skedde ett nytt stort skalv. Det uppmättes till 4,6 och hade sitt epicentrum två mil nordväst om Húsavík. Skalvet kändes tydligt i bland annat Akureyri och Dalvík samt på flera andra platser på norra Island.
Det följdes av en rad efterskalv. Det största inträffade klockan 17.06 och hade en magnitud på 4. Även det skalvet kändes i Húsavík med omnejd.
Majoriteten av skalven i den nu pågående serien har ägt rum norr om Gjögurtá. Men även området kring Flatey i Skjálfandi - där gårdagens skalv skedde - ingår i den så kallade Tjörnessprickzonen. En tendens har varit att skalven har rört sig österut och att allt fler har skett närmare land.
Myndigheterna har haft förhöjd beredskap i området ända sedan jordskalvssvärmen började i juni. Boende i regionen uppmanas nu ännu en gång att säkra föremål på hyllor och väggar. Vid större skalv riskerar de annars att falla och orsaka skador.
Dessutom påminner Veðurstofa Íslands om att det finns en risk för jordskred och stenras. Vid riktigt stora skalv finns dessutom en risk för tsunamiliknande översvämningar. I samband med stora skalv uppmanas människor att hålla sig borta från kusten, hamnar och berg.
Det finns inga rapporter om några materiella eller fysiska skador. En boende i Dalvík berättar för Vísir att det var nödvändigt att ta tag i tv:n medan skalvet pågick. Annars hade den fallit till marken. En anställd i en livsmedelsbutik i Húsavík säger i Morgunblaðið att de enda konsekvenserna möjligen var att ett kexpaket föll från hyllan.
Inget tyder på att gårdagens skalv har något samband med vulkanisk aktivitet.
Här kan du läsa mer om jordskalvssvärmen på norra Island.