måndag 14 september 2020

Reykhólar mister enda butiken i kommunen

Reykhólar blir utan butik när Hólabúð stänger vid månadsskiftet. Flera familjer har flyttat från orten och turismen var mindre än vanligt i somras - och det är den som gör det möjligt att hålla öppet under vintern. Nu får invånarna en timmes körning till närmaste livsmedelsaffär. Och det är till hårt kritiserade Krambúðin i Hólmavík eller Búðardalur.

För drygt fem år sedan flyttade Vilborg Ása Fossdal och Reynir Þór Róbertsson från Keflavík till Reykhólar för att öppna Hólabúð. Då hade orten i södra Västfjordarna varit utan butik i några månader. Senare öppnade de 380 Restaurant i samma lokaler.

I kommunen bor omkring 200 personer. Därför är sommarturisterna viktiga eftersom kundunderlaget är begränsat under större delen av året. Visserligen var det många islänningar som reste i regionen under sommaren. Men de har inte varit tillräckligt många för att täcka upp för det kraftigt minskade antalet utländska turister.

Vilborg Ása Fossdal och Reynir Þór Róbertsson har därför bestämt sig för att stänga både butiken och restaurangen. De skriver i ett uttalande att beslutet är tråkigt men nödvändigt. De tänker nu flytta tillbaka till sydvästra Island.

Om ingen tar över blir invånarna helt utan affär vid månadsskiftet. De närmaste livsmedelsbutikerna finns en timmes körning bort i Hólmavík och Búðardalur. På bägge orterna finns Krambúðin - en butik som de senaste fått hård kritik från lokalbefolkningen för prisnivån.

Ägaren Samkaup har inte backat från omgörningen till Krambúðin. Däremot får kunder i Búðardalur, Hólmavík, Flúðir och Reykjahlíð - där protesterna har varit mest högljudda - nu möjlighet att beställa varor från Nettós nätbutik. De levereras utan fraktkostnad till Krambúðin på de fyra orterna om beställningen överstiger 15 000 isländska kronor.

Reynir Þór Róbertsson säger till Vísir att en förhållandevis svag sommar fällde avgörandet. Dessutom har flera familjer flyttat från Reykhólar och minskat kundunderlaget:
"Det här är en väldigt svår verksamhet. Vintern är så svår att sommaren behöver subventionera vintern. ... De här stora familjerna som flyttade var stora och goda kunder. För varenda familj som flyttar så upplever vi ett slag."
Kommunchefen Ingibjörg Birna Erlingsdóttir säger till RÚV att hon hoppas att det snart kommer någon som tar över butiken. Hon säger sig ha förståelse för att ägarna väljer att slå igen Hólabúð eftersom ovissheten inför vintern är stor:
"Det är inte första gången som det här händer oss. Det har funnits entreprenörer oavbrutet under lång tid de senaste åren, men det har varit två till tre månader då den har varit stängd. Så jag tänker vara optimistisk om att vi får någon till att komma och driva butiken."
Här kan du läsa mer om butiken i Reykhólar och här kan du läsa mer om missnöjet med Krambúðin.