lördag 26 september 2020

Serie av kraftiga jordskalv i Atlanten skakar Grímsey

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett jordskalv på 3,7 inträffade nordost om Grímsey vid lunchtid i går. Efter ett mindre antal efterskalv var det lugnt fram till tvåtiden i natt. Under morgontimmarna har omkring 150 jordskalv skett i samma område. Och de har varit betydligt kraftigare med magnituder på som mest 4,3. De stora skalven kändes som lätta skakningar på ön. De allra största var dessutom tillräckligt kraftiga för att kännas på det isländska fastlandet.

De tre senaste månaderna har över 18 000 jordskalv inträffat i Tjörnessprickzonen på norra Island. Jordskalvssvärmen började den 19 juni och pågår fortfarande. Men aktiviteten har sakta mattats av när skalven blivit glesare och mindre.

Jordskalvssvärmen är dock långt ifrån över. Så sent som den 14 september skedde ett jordskalv med en magnitud på 3,4 norr om Gjögurtá.

Klockan 11.33 i går inträffade ett jordskalv tolv kilometer nordost om Grímsey. Skalvet hade en magnitud på 3,7.

Inom de närmaste timmarna följde ett trettiotal efterskalv. Fyra av dem uppmättes till 2 eller mer och inträffade inom en halvtimme från det första skalvet.

Jordskalvet kändes som lätta skakningar på Grímsey. Skalvet var inte tillräckligt kraftigt för att kännas på det isländska fastlandet.

Därefter följde bara enstaka skalv under de närmaste timmarna. Men vid tvåtiden i natt fick jordskalvssvärmen ny kraft. Under morgonen skedde omkring 150 jordskalv i samma område öster om Grímsey. Och de var betydligt kraftigare.

Det första stora skalvet under natten mot lördagen skedde klockan 2.47 och uppmättes till 4,3. Det följdes av ett skalv på 3,4 klockan 2.59, ett skalv på 4,2 klockan 3.32, ett skalv på 4,3 klockan 3.33 och ett skalv på 3,5 klockan 3.35. De stora skalven tillräckligt kraftiga för att kännas på Grímsey och på delar av norra Island.

Jordskalv i Tjörnessprickzonen är mycket vanliga eftersom kontinentalplattorna glider isär i detta område. Gårdagens skalv har inget samband med vulkanisk aktivitet.

Här kan du läsa mer om jordskalvssvärmen på norra Island.