fredag 25 september 2020

Socialdemokraterna åter större än Piratpartiet

Socialdemokraterna är åter näst största parti på Island. Samtidigt som partiet går framåt med 1,8 procentenheter till 14,9 procent backar Piratpartiet med 1,1 procentenheter till 14,3 procent. Det räcker för att Socialdemokraterna på nytt ska vara tvåa bakom Självständighetspartiet. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

I MMR:s senaste väljarbarometer ökade Piratpartiet till 15,4 procent. Det var partiets bästa opinionssiffra på två år. Dessutom gick Piratpartiet förbi Socialdemokraterna och blev näst största parti.

Men det blev bara en månad som tvåa i isländsk politik. Nu sjunker stödet för Piratpartiet med 1,1 procentenheter till 14,3 procent.

Socialdemokraterna är mätningens stora vinnare. Stödet ökar med 1,8 procentenheter till 14,9 procent.

Självständighetspartiets ställning som största parti är ohotad. Stödet ligger still på 24 procent. Det är nu tre år sedan något annat parti var större hos MMR.

Fyra partier fortsätter att ha så jämnt väljarstöd att det ligger inom den statistiska felmarginalen. Renässans ökar med 1,6 procentenheter till 10 procent medan Gröna vänstern minskar med 1,2 procentenheter till 9,6 procent.

Framstegspartiet är alltjämt större än utbrytaren Centerpartiet. Framstegspartiet ökar med 0,3 procentenheter till 8,9 procent medan Centerpartiet sjunker tillbaka med 0,4 procent till 8 procent.

Folkets parti närmar sig femprocentsspärren och ökar med 0,8 procentenheter till 4,8 procent.

Islands socialistparti backar däremot med hela 1,7 procentenheter och hamnar åter under femprocentsspärren. Stödet är nu 3,4 procent.

Ännu längre bort från spärren finns Folkfronten med 0,7 procent, en nedgång med 0,3 procentenheter. Ljus framtid tappar 0,6 procentenheter till 0,3 procent. Och Gryning ligger kvar på 0,1 procent.

Stödet för regeringen växer för andra månaden i följd. Det är nu 50,1 procent som stödjer koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - en uppgång med 2,4 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.