torsdag 3 september 2020

Statsminister: Ingen politisk kultur för att ministrar avgår

En minister fick lift med kustbevakningens helikopter till och från en ridtur till ett regeringssammanträde. En annan gick på stan med vänner på ett sätt som uppenbart stod i strid mot restriktioner. Men ingen av dem kommer att avgå. Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger till Vísir att det inte tillhör den politiska kulturen på Island att ministrar avgår.

När regeringen nyligen träffades i Hella var justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir på en längre ridtur. Inför sammanträdet kontaktades hon av kustbevakningen. Hon fick frågan om hon ville flygas till och från Hella med helikopter. Hon både hämtades och lämnades av kustbevakningen.

Några dagar tidigare var näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir ute på en shoppingrunda i Reykjavík. Tillsammans med vänner gick hon i butiker, på restaurang och på spa. En av vännerna - en influerare - var sponsrad och publicerade bilder på sig själv och ministern där samarbetspartnern nämndes.

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttirs beteende stod uppenbart i strid mot coronarestriktionerna. Då föreskrev regelverket att personer som inte bodde ihop skulle respektera tvåmetersregeln. Det gjorde hon inte. Senare förklarade hon även att det var olämpligt att medverka på bild på vännens sponsrade inlägg på Instagram.

Även Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir backade. Hon sade senare att det var ett misstag att använda sig av kustbevakningens helikopter. Om hon skulle få ett liknande erbjudande igen skulle hon tacka nej.

På sina håll framfördes avgångskrav mot de två ministrarna. Men statsminister Katrín Jakobsdóttir anser inte att de bör avgå. Hon säger till Vísir att det inte tillhör den politiska kulturen på Island att ministrar tar ansvar för tillkortakommanden genom att avgå:
"De har nu var för sig bett om ursäkt. De har båda svarat för sig. ... Förändringar av den politiska kulturen tar tid och jag tycker att det verkar som att den rör sig i riktning mot att politiker börjar ta ansvar."
I det här fallet ansåg inte Katrín Jakobsdóttir att det hade varit något hårdare tryck på ministrarna att avgå. Hon hävdade att det blivit vanligare att politiker bestämde sig för att avgå som ett sätt att ta ansvar för ett dåligt beslut.

Hon sade sig inte vara någon motståndare till en förändring som skulle få Island att påminna mer om grannländerna. Där är det vanligare att politiker lämnar sina uppdrag efter skandaler. Än så länge ansåg dock Katrín Jakobsdóttir att förändringarna gick långsamt.