måndag 26 oktober 2020

Avhoppare från Gröna vänstern vill grunda nytt parti

Island kan få ett nytt parti som driver en radikal miljö- och rättvisepolitik. Bakom initiativet står Andrés Ingi Jónsson som lämnade Gröna vänsterns partigrupp i alltinget förra året. Han anser att det nu finns ett stort intresse för nya politiska frågor. Men han tycker inte att något av dagens partier fångar upp dem. I stället överväger Andrés Ingi Jónsson att bilda ett eget parti.

I november förra året bröt Andrés Ingi Jónsson med Gröna vänsterns alltingsgrupp. Redan när partiet 2017 valde att bilda koalition med Självständighetspartiet och Framstegspartiet motsatte han sig samarbetet. När han till sist hoppade av ansåg han att regeringen förde Självständighetspartiets politik i för många viktiga frågor.

Andrés Ingi Jónsson begärde inte utträde ur partiet. Han fortsatte som politisk vilde i alltinget där han sade sig verka för Gröna vänsterns partiprogram i stället för regeringens politik.

Nu överväger Andrés Ingi Jónsson att bilda ett nytt parti. Han säger till Vísir att han vill fortsätta i alltinget. Men inget av dagens partier lockar honom:
"Det här är ett komplicerat läge. Jag har ingen alltingsgrupp men jag känner att jag vill fortsätta inom politiken. Och då behöver jag ta det närmaste året fram till valet och hitta den vägen."
Andrés Ingi Jónsson uppger att han för diskussioner med andra personer inom Gröna vänstern såväl som personer som tidigare inte engagerat sig i partipolitiken. Han säger till Vísir att han vill driva en radikal politik i miljö- och rättvisefrågor:
"Jag har känt det omkring mig att det finns medvind för nytt fokus i politiken oavsett om det kommer som ett nytt parti eller bara förändringar i landskapet som finns. Jag har bara försökt hålla öronen öppna och tala med människor som upplever sig som lika hemlösa i politiken som jag själv i dessa tider för att se var strömmen kan ligga."
Nyligen valde även Rósa Björk Brynjólfsdóttir att lämna Gröna vänsterns alltingsgrupp. Hon valde dessutom att lämna partiet. Även hon röstade 2017 mot att bilda regering med Självständighetspartiet. Andrés Ingi Jónsson säger till Vísir att de delar många åsikter. Han har dock inte frågat om hon vill ansluta sig till det nya partiet. Men han vill inte att det ska bli en utbrytning från Gröna vänstern:
"Jag tycker att det är viktigt att inte nödvändigtvis definiera nya saker inom politiken utifrån de äldre. Jag tror att människor behöver verka inom politiken utifrån sina egna förutsättningar."
Här kan du läsa mer om Andrés Ingi Jónssons avhopp.