
Efter en tre veckor lång fisketur lade Júlíus Geirmundsson till i Ísafjörður i söndags för att ta olja. Stoppet i hamnen blev kort. Efter att de 25 ombord testats för coronaviruset vände trålaren ut till havs för att fortsätta fiska.
När provsvaren kom visade det sig att 22 personer hade testat positivt. Först då återvände Júlíus Geirmundsson till Ísafjörður. Tretton av besättningsmännen var sjuka i covid-19 medan nio hade hunnit utveckla antikroppar mot viruset. De resterande tre sattes i karantän.
Rederiet Hraðfrystihúsið Gunnvör hävdade i ett pressmeddelande att hanteringen av den misstänkta smittan ombord hade skett i samråd med Heilbrigðisstofnun Vestfjarða, den regionala sjukvårdsmyndigheten. Men det var inte hela sanningen. Rederiet hade kontakt med smittskyddsläkaren Súsanna Björg Ástvaldsdóttir - men struntade i hennes råd.
Súsanna Björg Ástvaldsdóttir säger i Mannlíf att hon hade kontakt med besättningen redan efter tre dagar. Då var det flera som hade tydliga coronasymtom. Hon ville att båten skulle segla till Ísafjörður så att samtliga ombord kunde testas för viruset.
Kaptenen Sveinn Geir Arnarsson och vd:n Einar Valur Kristjánsson valde att nonchalera smittskyddsläkaren. I stället var alltså båten ute till havs i tre veckor innan den lade till i Ísafjörður av andra skäl. Inte heller då avbröts turen trots att många i besättningen var sjuka. Inte förrän provsvaren var klara stoppades turen.
Rederiets agerande får nu hård kritik. En av dem som sågar Hraðfrystihúsið Gunnvörs hantering av coronautbrottet ombord är Hákon Blöndal. Han var första maskinbefäl ombord under turen. Han skriver på Facebook att kaptenen och ledningen äventyrade besättningens hälsa genom att inte bry sig om den misstänkta smittan:
"Detta är en ful jävla bortförklaring och skitmockning. Här berättas inte hela historien och människor behöver se sig själva i ansiktet och medge misstag. Vid misstanke om coronasmitta ombord ska kaptenen ta kontakt med kustbevakningen som bestämmer nästa steg. I det här fallet följdes inte arbetsgången och besättningen utsattes för en stor risk!"
Även från fackligt håll är kritiken skarp. Sjömannafacket Sjómannasamband Íslands fördömer agerandet i ett uttalande där företaget anklagas för att ha struntat i både förbundets och smittskyddsläkarens rekommendationer:
"Sjómannasamband Íslands kräver att isländska rederier följer nämnda rekommendationer på alla sätt och inte riskerar sina besättningars liv och hälsa i onödan i dessa farliga tider."
Det regionala facket Verkalýðsfélag Vestfirðinga skriver i ett uttalande att rederiet har visat "total respektlöshet" gentemot besättningen. Medan trålaren hade med sig tre veckors fångster i hamn blir nu sjömännen utan ersättning när de tvingas till isolering eller karantän:
"Nu väntar en stor inkomstförlust för besättningsmännen på grund av rederiets attityd att inte följa rekommendationer om smittskydd. Då är den skada för hälsan som besättningsmännen kan utsättas för av samma skäl inte inräknad. Genom sitt beteende äventyrade rederiet besättningens och fartygets säkerhet och åsidosatte huvudreglerna i sjöfartslagen som syftar till att trygga besättningens och fartygets säkerhet. Sådant borde undersökas av tillsynsmyndigheter eller polis."
Varken kaptenen eller vd:n har hittills kommenterat anklagelserna.
På Island rapporterades i går 33 nya fall av coronaviruset - det lägsta antalet på fyra veckor. Dessutom var det 17 personer som testade positivt vid gränsen. Samtliga var personer som reste in från Polen via flygplatsen i Keflavík.
I onsdags kväll deltog en coronasmittad person i ett träningspass på ett gym i Akranes. Exakt hur många som kommer att tvingas till karantän efter att ha varit på samma pass är oklart. Men mellan onsdagen och torsdagen ökade antalet Akranesbor i karantän från 15 till 38 på grund av smittfallet på gymmet.
Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att smittspridningen på Island nu minskar. Samtidigt ansåg han att det var alldeles för tidigt för att utropa någon seger mot den tredje vågen av coronasmitta.
På Island är nu 1 159 smittade i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 21 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning. Dessutom är 2 542 personer i karantän och 1 485 personer i inresekarantän.
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.