onsdag 7 oktober 2020

Fler jordskalv ute till havs skakar norra Island

Illustration: Veðurstofa Íslands
Tidigt i går morse skakades delar av norra Island av ännu ett kraftigt jordskalv. Skalvet hade en magnitud på 4,1. Det hade sitt epicentrum fyra kilometer norr om det isländska fastlandet. Skalvet kändes i trakterna kring Siglufjörður och Ólafsfjörður. Enbart under gårdagen inträffade omkring 200 jordskalv i området.

Den 19 juni inleddes den kraftigaste jordskalvssvärmen på 40 år i Tjörnessprickzonen, ett område norr om det isländska fastlandet där kontinentalplattorna glider isär. Det hittills största skalvet inträffade två dagar senare och uppmättes till 5,8. Det skalvet var så kraftigt att det kändes på stora delar av Island.

Jordskalvssvärmen pågår fortfarande - men tendensen är att skalven blir glesare och svagare. Sedan den började för tre och en halv månad sedan har drygt 20 000 jordskalv registrerats i området.

Majoriteten av skalven har inträffat ute till havs strax norr om Gjögurtá, den nordligaste punkten på östra sidan av Eyjafjörður. Den seismiska aktiviteten har stegvis rört sig något närmare land.

Klockan 5.47 i går morse inträffade ett nytt större skalv i området. Det hade en magnitud på 4,1 och hade sitt epicentrum fyra kilometer nordost om Gjögurtá. Skalvet var det största i regionen sedan den 8 augusti.

Det föregicks av två skalv som uppmättes till 3,8, ett som uppmättes till 3,5 och ett som uppmättes till 3,1. Inom en kvart från det stora skalvet följde två skalv som hade en magnitud på 3,0.

Det stora skalvet kändes i trakterna kring Siglufjörður och Ólafsfjörður. Det finns inga rapporter om några fysiska eller materiella skador.

Vid 11-tiden i går föll ett jordskred från Hleiðargarðsfjall nära gården Gilsá 2 ett par mil söder om Akureyri. Det kan inte uteslutas att jordskalven kan ha bidragit till att utlösa jordskredet.

Enbart under gårdagen inträffade omkring 200 skalv i området. Myndigheterna har sedan tidigare förhöjd beredskap i regionen.

Här kan du läsa mer om jordskalvssvärmen.