torsdag 8 oktober 2020

Fortsatt smittspridning - nästan alla coronafall i Reykjavík

Spridningen av coronaviruset på Island fortsätter att ligga på rekordhöga nivåer. Nästan samtliga nya fall är hemmahörande i Reykjavíkområdet. Efter gårdagens skärpta restriktioner är nu huvudstadsregionen i praktiken stängd i vissa avseenden. Kommunala museer, idrottsförbund och statskyrkan beslutade i går att ställa in planerade evenemang.

Sedan 99 nya coronafall rapporterats under måndagen vände sig statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir med en rekommendation om nya restriktioner. Resultatet blev en skärpning av reglerna som bara gäller de sju kommunerna i huvudstadsregionen. Det är där som smittspridningen har eskalerat de senaste veckorna.

Svandís Svavarsdóttir beslutade bland annat att badhus, träningslokaler, tatuerare, frisörer och skönhetssalonger var tvungna att stänga. Restauranger måste stänga senast klockan 21. Dessutom återinfördes tvåmetersregeln.

Måndagens siffror var de näst värsta under hela coronapandemin. I går rapporterades 87 nya fall - vilket var det näst högsta antalet sedan i våras.

Nu är det totalt 795 smittade som hålls i isolering. Av dessa vårdas 18 på Landspítali i Reykjavík. Fyra coronapatienter är så svårt sjuka att de ligger på intensivvårdsavdelning - och tre av dem vårdas i respirator.

Hela 4 045 personer är i karantän. Dessutom är 1 782 personer i inresekarantän i väntan på det andra coronatestet. Trots det växande antalet personer i karantän är det alltjämt omkring hälften av de smittade som inte redan är i karantän när de testar positivt för coronaviruset.

Men coronautbrottet har de senaste dagarna främst drabbat Reykjavík med omnejd. Av de 245 personer som testat positivt sedan i söndags har bara 13 bott utanför huvudstadsregionen. Hela 95 procent av de nysmittade är folkbokförda i någon av de sju huvudstadskommunerna.

Av dem som nu hålls i isolering är 685 bosatta i Reykjavíkområdet, 36 i Suðurland, 22 på Suðurnes, 21 i Vesturland, 14 i Västfjordarna, 5 i Norðurland eystra, 3 i Norðurland vestra och 1 i Austurland medan 8 fall av smittan ännu inte har lokaliserats geografiskt.

De skärpta reglerna gäller inledningsvis till och med den 19 oktober. Fram till dess kommer livet i regionen inte att vara som vanligt. Ytterligare en rad institutioner meddelade i går att de håller stängt i två veckor. Det anses i många fall helt enkelt vara omöjligt att både ha öppet och följa reglerna.

De kommunala museerna i Reykjavík stänger enligt ett pressmeddelande i två veckors tid. Biskop Agnes M. Sigurðardóttir skriver i ett brev till präster och andra kyrkoanställda att inga gudstjänster eller körövningar ska hållas under oktober. Fotbollsförbundet KSÍ ställer in alla matcher i en vecka medan basketförbundet KKÍ och handbollsförbundet HSÍ ställer in alla matcher i två veckor.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.