lördag 24 oktober 2020

Inget flygförbud från länder med stor smittspridning

Tre gruppsmittor med totalt omkring 60 personer har de senaste veckorna upptäckts på flygplatsen i Keflavík. Samtliga tre grupperna reste in till Island från Polen. Men det är inte aktuellt att stoppa flygtrafiken från länder med stor spridning av coronaviruset. Det säger civilförsvarschefen Víðir Reynisson till Vísir.

De två senaste veckorna har tre fall av gruppsmitta upptäckts i samband med testningen på flygplatsen i Keflavík. Totalt ett sextiotal resenärer visade sig vara smittade av coronaviruset. Det rörde sig om polacker som är bosatta på Island.

Men civilförsvarschefen Víðir Reynisson säger till Vísir att myndigheterna aldrig har övervägt att stoppa flygtrafiken från länder med stor smittspridning. Islands system med dubbla coronatester för inresande har visat sig effektivt för att förhindra virusets utbredning:
"Vi har det som statsepidemiologen ansåg vara de säkraste åtgärderna vid gränsen, denna dubbla testning. Den har tack och lov visat sig fungera och jag anser inte att det finns något skäl att ändra den när pandemin växer kraftigt på många håll i Europa."
Island öppnade gränsen för turister den 15 juni. Då ställdes resenärer - med undantag för personer från säkra länder - inför valet mellan testning vid gränsen och två veckors karantän.

Den 19 augusti skärptes reglerna. Möjligheten att sitta i karantän i två veckor fanns kvar. Men för den som föredrog att testas vid inresan ställdes nu krav på fem dagars karantän följd av ett nytt coronatest.

De nya reglerna har i praktiken stoppat all turism till Island. Flygtrafiken är nu nästan nere på samma låga nivåer som under våren.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.