söndag 25 oktober 2020

Kommunen vill inte ta över flygplatsen i Vopnafjörður

Kommunen bör inte ta över driften av flygplatsen i Vopnafjörður. Det är statens ansvar att driva flygplatser och se till så att det finns statliga jobb på landsbygden. Det anser kommunstyrelsen i Vopnafjarðarhreppur som nobbar flygplatsbolaget Isavias önskemål om att kommunen ska sköta flygplatsen mot ersättning.

Från flygplatsen i Vopnafjörður går det att flyga reguljärt till Akureyri och Þórshöfn. Trafiken drivs av bolaget Norlandair och subventioneras av staten. Eftersom flygplatsen i Vopnafjörður ingår i de linjer som staten upprätthåller är det flygplatsbolaget Isavia som ansvarar för driften.

Men det är inte bara Norlandair som använder flygplatsen. Den nyttjas också för sjuktransporter och av privatflyg - inte minst eftersom älvarna kring Vopnafjörður är mycket populära för laxfiske.

Nästa år går den enda anställda på flygplatsen i pension. Isavia har därför vänt sig till Vopnafjarðarhreppur med en förfrågan om kommunen vill ta över driften. Bolaget skulle då ersätta kommunen för ansvaret.

Kommunstyrelsen säger dock nej. De anser inte att det är kommunens uppgift att driva flygplatsen. De ser inte heller vad kommunen skulle tjäna på att ta över driften. Enligt sammanträdesprotokollet var beslutet enhälligt.

En liknande uppgörelse finns mellan Isavia och grannkommunen Langanesbyggð. Kommunen sköter om flygplatsen i Þórshöfn mot ersättning från Isavia.

Vopnafjarðarhreppur anser inte att det är en lämplig lösning. Det är också statens ansvar att skapa offentliga jobb på landsbygden. Därför bör inte kommunen gå in och ta hand om driften.

Beslutet innebär sannolikt att Isavia utannonserar en ny tjänst på flygplatsen i Vopnafjörður.