söndag 4 oktober 2020

Majoritet islänningar emot utvisning av familj från Egypten

När polisen tidigt på morgonen skulle hämta familjen Khedr fanns de inte på boendet i Keflavík. Inför hotet om utvisning till Egypten hade de valt att gå under jorden. Åtta dagar senare fick de uppehållstillstånd på Island för en ny prövning av deras fall. En majoritet av islänningarna står bakom beslutet.

Klockan 7.30 den 16 september skulle Icelandairs flyg lyfta från Keflavík till Amsterdam. Sex platser ombord var bokade för den egyptiska familjen Khedr bestående av en man, en kvinna och fyra barn. De skulle utvisas till Egypten eftersom de inte ansågs ha asylskäl.

Men när polisen anlände till boendet i Keflavík två timmar före avfärd var det tomt. Familjen hade gått under jorden. Deras mobiltelefoner var avstängda. Några dagar senare efterlyste polisen hela familjen.

Fallet tog en ny vändning den 24 september. En överklagandenämnd beslutade då att ge familjen uppehållstillstånd och en ny prövning.

Familjen sökte asyl på Island i augusti 2018. Avslaget från Útlendingastofnun kom i juli 2019. Överklagandenämnden avslog familjens begäran i november samma år. Men utvisningen verkställdes inte direkt. Och när det hade blivit dags hade deras pass gått ut samtidigt som coronaviruset gjorde det allt svårare att resa.

Utvisningsbeslutet fick stor uppmärksamhet i medierna. Det engagerade också många politiker - och frågan var bekymmersam inte minst för Gröna vänstern som förespråkar en generösare flyktingpolitik. Regeringens hantering av frågan var avgörande för att Rósa Björk Brynjólfsdóttir, en av partiets alltingsledamöter, skulle lämna partiet.

Hela 58 procent anser att familjen inte ska utvisas medan bara 24 procent tycker att den inte ska få stanna på Island. Övriga 18 procent är neutrala i frågan. Det visar en mätning utförd av Maskína.

Bland Socialdemokraternas väljare är det 84,2 procent som hävdar att familjen ska få stanna. Motsvarande siffra inom Gröna vänstern är 79,7 procent, inom Piratpartiet 73,7 procent och inom Renässans 72,3 procent.

Mest positiva till en utvisning är Centerpartiets sympatisörer. Hela 66,9 procent tycker att familjen bör lämna landet. Även en majoritet av Självständighetspartiets väljare - 51 procent - har samma åsikt.

Här kan du läsa mer om Rósa Björk Brynjólfsdóttirs avhopp från Gröna vänstern.