söndag 18 oktober 2020

Nytt rekord för coronasmittade på Island

Ytterligare 69 fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Dessutom var det tre personer som testade positivt för viruset vid gränsen. Nu är det 1 242 smittade som hålls i isolering - vilket är det högsta antalet under coronapandemin. Men smittspridningen sker nu till stor del inom familjer. Och allt fler som smittas är redan i isolering.

Den tredje vågen av coronasmitta på Island fortsätter att sätta nya rekord. I går var det 1 242 personer som hölls i isolering efter att ha smittats av viruset. Det är den högsta siffran hittills.

Dessutom var 2 957 personer i karantän och 1 321 personer i inresekarantän.

Nu vårdas 26 coronapatienter på Landspítali i Reykjavík. Fyra av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och två av dem vårdas i respirator.

Under gårdagen registrerades 69 nya fall av coronasmitta. Men 54 av dem var redan i karantän. Ytterligare tre personer testade positivt för viruset vid gränsen.

Trots det rekordhöga antalet smittade finns det tecken på att smittspridningen är på väg att ändra karaktär. De senaste dagarna har en majoritet av de nya fallen redan varit i karantän. Smittan sprids nu främst inom familjer. Fallen där smittkällan är okänd har blivit färre.

Sedan det allra första fallet på Island registrerades den 28 februari i år har nu 3 998 personer bekräftats smittade av coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.