86 nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Och 24 av de smittade var inte i karantän. Dessutom var det 21 personer som testade positivt för viruset vid gränsen.
Nu är det 1 062 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 1 667 personer är i karantän och 1 548 personer i inresekarantän.
61 coronapatienter vårdas på Landspítali i Reykjavík - vilket är det högsta antalet hittills under pandemin. Två av dem ligger på intensivvårdsavdelning. En av dem vårdas i respirator.
Gruppsmittan på Landakot i Reykjavík fortsätter att växa. Nu kan 117 fall kopplas till samma källa. Smittan från Landakot har spridits till vårdboendena Reykjalundur och Sólvellir i Eyrarbakki.
En person i 80-årsåldern avled i tisdags efter att ha insjuknat i covid-19 på Landakot. Det var det tolfte dödsoffret för coronaviruset på Island.
En annan gruppsmitta kopplas till matstället Berlín i Akureyri. Under gårdagen rapporterades tio nya fall i regionen Norðurland eystra. Nu är 51 smittade och 135 i karantän i regionen. Polisen tackade på Facebook alla som besökt Berlín under lördagen för att ha hört av sig gällande karantän och testning.
Men situationen är ändå bekymmersam. Hermann Karlsson vid civilförsvaret säger till RÚV att personer i undre världen sällan bryr sig om restriktioner och krav på karantän. En smittad som är känd av polisen har till exempel inte bidragit med information om sina rörelser och kontakter vilket gjort det svårt att kartlägga spridningsrisken.
Civilförsvarschefen Víðir Reynisson säger i Fréttablaðið att polisen i allt högre utsträckning bötfäller personer som nonchalerar krav på karantän. Inte sällan är det kriminellt belastade personer som struntar i bestämmelserna.
Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason beskriver i Vísir läget som oroande. Trots skärpta restriktioner fortsätter smittspridningen i samhället. Han överväger nu att föreslå ytterligare skärpningar. Inom de närmaste dagarna kommer han att ge nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Sjukvården klarar inte av många fler fall:
"Jag tror inte att det behövs en stor gruppsmitta för att försätta systemet här rejält ur spel. Vi är på gränsen till att förlora kontrollen över det här och sjukvårdssystemet har avsevärda problem. Valfria ingrepp har skjutits upp och det här har börjat gå ut över annan verksamhet inom sjukvården."Samtidigt kan reglerna inte bli så mycket hårdare än vad de redan är. Enligt Þórólfur Guðnason kan det dock bli aktuellt att ytterligare sänka gränsen för antalet tillåtna deltagare vid sammankomster och även att införa tuffare restriktioner i skolorna.
Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.