söndag 29 november 2020

Domstol: Asylaktivister som stoppade flyg gick för långt

De två kvinnorna bröt mot lagen på två punkter när de förhindrade att Icelandairs flyg från Keflavík till Stockholm kunde lyfta. Syftet var att stoppa utvisningen av en asylsökande från Nigeria. Men Landsréttur river upp domen från Héraðsdómur Reykjavíkur i avgörande delar. Domstolen anser bland annat att de har utnyttjat sin grundlagsskyddade rätt att protestera - men gått för långt.

På morgonen den 26 maj 2016 skulle ett av Icelandairs plan lyfta från Keflavík mot Stockholm. Ombord fanns en nigeriansk man som tidigare sökt asyl i Sverige. Han hävdade att han hade förföljts av terrorgruppen Boko Haram i hemlandet. Isländska myndigheter utvisade honom till Sverige med hänvisning till Dublinkonventionen.

Strax innan planet skulle lyfta ställde sig två kvinnor - födda 1984 och 1992 - upp i planet. De ropade att mannen riskerade döden om han utvisades till Nigeria. Syftet med aktionen var därför att förhindra utvisningen. De direktsände aktionen på Facebook.

Flyget blev över två timmar försenat. Polis förde ut kvinnorna ur planet. Den asylsökande mannen flögs till Sverige.

Aktionen ledde till att kvinnorna åtalades på fyra punkter. De ansågs ha äventyrat flygsäkerheten, ha försenat allmänna kommunikationer samt ha trotsat flygpersonal och polis. I Héraðsdómur Reykjavíkur fälldes de på samtliga punkter utom en. Aktionen hade enligt rätten inte hotat säkerheten ombord.

Kvinnorna dömdes till tre månaders fängelse. Eftersom bägge var ostraffade var domen villkorlig. Om de inte gjorde sig skyldiga till ny brottslighet inom två år skulle de inte behöva avtjäna straffet.

Landsréttur gör nu en delvis annan bedömning. Kvinnorna frias också från åtalspunkten om att ha trotsat ombordpersonalen. Men de fälls för att ha trotsat polis och för att ha försenat allmänna kommunikationer.

Domstolen tolkar också händelsen på ett annat sätt. Landsréttur skriver att de två kvinnorna enbart ansett sig utöva sin grundlagsskyddade rätt att protestera. I det här fallet gick de dock för långt.

Även domen från Landsréttur är villkorlig. Kvinnorna ska dessutom tillsammans betala rättegångskostnader på drygt 1,1 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa mer om aktionen och här kan du läsa domen i sin helhet.